Sporazum o 2,5 miliona eura pomoći sektoru energetike

Predstavnici Evropske unije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su, u okviru Reformskog instrumenta, sporazum vrijedan 2,5 miliona eura za pomoć Crnoj Gori u energetskoj sigurnosti, investicionoj klimi i upravljanju kompanijama u državnom vlasništvu.

EBRD će, kako je saopšteno, podržati unapređenje regulatornog okvira koji promoviše obnovljivu energiju i integraciju crnogorskog u evropska i regionalna tržišta električne energije. To je ključno za zelenu tranziciju i integraciju Crne Gore u EU.

EBRD će, takođe, promovisati veću efikasnost i dobro upravljanje u državnim preduzećima.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, potvrdila je još jednom snažnu podršku pristupanju Crne Gore EU, te čvrstu opredijeljenost EU da pomogne Crnoj Gori u sprovođenju preostalih reformi.

“Reforme su esencijalne za otključavanje potencijala Crne Gore za rast, za šta je izuzetno važna energetska sigurnost i zelena tranzicija. Nadamo se da ćemo uz reforme iz Plana rasta dati snažan podsticaj crnogorskoj ekonomiji, što će u konačnici doprinijeti boljem životnom standardu građana”, kazala je Popa.

Šef Kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakarija, rekao je da ta finansijska istitucija rado ulazi u partnerstvo s EU kako bi podržala Crnu Goru u unapređenju i sprovođenju ključnih reformi u energetskom sektoru i korporativnom upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu.

“Ovaj instrument je osmišljen tako da pomogne Crnoj Gori da ostvari ove ciljeve, omogućavajući održive politike i ekonomske reforme koje će biti zamajac dugoročnog prosperiteta i evropske integracije. Vjerujemo da će Crna Gora napraviti značajne iskorake u reformi energetskog sektora, stvarajući robusnije i atraktivnije okruženje za investitore”, saopštio je Zakarija.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, kazao je da taj resor odlično sarađuje s Delegacijom EU, koja pomno prati i podržava sprovođenje energetske tranzicije u Crnoj Gori.

“Jedan od primjera za to je finansijska i tehnička podrška koju nam obezbjeđuju u kontinuitetu, kroz različite programe kako bi se reforme sprovele na kvalitetan način i u skladu sa predviđenim rokovima, što će se u konačnom pozitivno odraziti na ispunjenje završnih mjerila iz Poglavlja 15. Kao potpisnik ovog sporazuma, EBRD se još jednom pokazala kao naš pouzdan partner kada su u pitanju ključni projekti iz energetike“, naveo je Mujović.

On je dodao da će sporazum značiti nastavak saradnje po pitanju implementacije Zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, u pogledu objavljivanja prvih aukcija kojima prethodi polugodišnja priprema, u kojoj će učestvovati zajednički timovi konsultanata i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva.

“Pored aukcija, kroz ovaj program, EBRD će obezbijediti eksperte za potrebe povezivanja tržišta električne energije i vjerujemo da će njihov doprinos biti od velike pomoći za pripremu svih propisa koji će biti u skladu sa standardima EU”, rekao je Mujović.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, govorila je o značaju Reformskog instrumenta EU, osmišljenog da podrži sprovođenje ključnih reformi u vezi sa procesom pristupanja Uniji.

“Sigurna sam da će dio pregovaračke strukture koja se bavi Poglavljem 15, odnnosno energetikom, imati značajnu korist od dodatne podrške, čiji je cilj da osigura usklađenost energetske politike i standarda u Crnoj Gori sa onima iz članica EU”, navela je Gorčević.

Crna Gora i EU su prošle godine počele da implementiraju Reformski instrument s početnim grantom od deset miliona eura iz budžeta EU. Cilj tog instrumenta je da obezbijedi tehničku ekspertizu i prenese znanje Crnoj Gori za važne strukturne reforme njene privrede.

Reformski instrument takođe pruža platformu za zajednički i koordinisan rad Crne Gore i ključnih međunarodnih partnera na otključavanju potencijala za rast. Osim EBRD-a, ostali partneri su za sada Svjetska banka i porodica UN-a.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak