Raiffeisen najprofitabilnija banka u Srbiji u 2023. godini

Raiffeisen banka je bila najprofitabilnija banka u Srbiji u 2023. godini, sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara, a Dunav osiguranje je prvo na listi osiguravača, sa premijom koja je lane premašila 40 milijardi dinara.

Predstavnici finansijskog sektora predviđaju da će inflacija u Srbiji vjerovatno biti obuzdana u skorije vrijeme, ali da nije realno očekivati smanjenje bilo kojih potrošačkih cijena, uključujući i cijene finansijskih proizvoda, objavio je mjesečnik Biznis i finansije u godišnjoj ediciji Finansije TOP.

Na rang listi prema dobiti, među pet najprofitabilnih banaka u prošloj godini su i Banca Intesa na drugom mjestu sa dobiti od 21 milijarde dinara, na trećem je UniCredit banka sa zaradom od 18,5 milijardi dinara, OTP banka je uknjižila 16,7 milijardi dinara dobiti i zauzela četvrtu poziciju, dok je peta NLB Komercijalna banka koja je ostvarila krajnji rezultat od 15,1 milijarde dinara.

Najveća banka po aktivi sa udelom od 15,6 odsto i dalje je Banca Intesa, a slijede OTP banka (13,9 odsto), AIK banka (13,1 odsto), Raiffeisen banka (11,2 odsto) i UniCredit banka (10,7 odsto).

Prema podacima u junskoj godišnjoj ediciji mjesečnika Biznis i finansije, neto dobit banaka u 2023. dostigla je 122,2 milijarde dinara, nakon što je većina igrača na tržištu ostvarila rekordan krajnji rezultat u svojoj istoriji, a prosječan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je oko 15 odsto.

Glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade bio je neto prihod od kamata koji je uvećan za 52 odsto, na 227,6 milijardi dinara.

Pored naglog rasta kamata na kredite i skromne cene depozita, solidan doprinos krajnjem rezultatu sa 77,3 milijarde dinara dali su i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su uvećani za 11 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Banke su u prvom tromjesečju 2024. ostvarile dobit od 43,3 milijarde dinara, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je teško očekivati da će se ovakav tempo rasta nastaviti do kraja godine.

Neto prihodi od kamata, usljed skupljih izvora finansiranja (rast kamata na depozite), porasli su za „svega“ 28 odsto, na 62,4 milijarde dinara, dok je neto prihod od naknada i provizija ubrzao 17 odsto, na 20 milijardi dinara.

Prošle godine, Dunav osiguranje je bilo prvo na tržištu sa premijom nešto većom od 40 milijardi dinara, odnosno tržišnim učešćem od 26 odsto, dok je na drugom mestu Generali Osiguranje sa premijom od blizu 29 milijardi dinara.

Vrijednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u Srbiji 2023. iznosila je 773 miliona eura, što predstavlja godišnji rast od 10,6 odsto, dok je neto imovina penzionih fondova iznosila 53,8 milijardi dinara na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine, što je nominalni godišnji rast od 11,5 odsto, ali je visoka inflacija rast svijela na realnih 3,9 odsto.

Neto imovina investicionih fondova u 2023. iznosila je približno 104 milijarde dinara i bila je veća za 66 odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je broj novih članova povećan za oko 40 odsto, međutim samo četiri fonda su uspela da ostvare prinos veći od inflacije, objavljeno je u ediciji Finansije TOP.

Podijeli ovaj članak