Kripto kompanije u središtu akvizicionih interesa, evo zašto

Kripto se odjednom nalazi u središtu interesovanja za novo sklapanja poslova. Uzrok je vještačka inteligencija.
Firme za rudarenje bitcoina imaju ekspanzivni data centar, s pristupom optičkim linijama i velikim količinama energije širom SAD-a. To su vrste objekata koje su potrebne za računarsko intenzivne AI operacije, što znači da su njihova mjesta i tehnologija u velikoj potražnji, piše CNBC.

U međuvremenu, rudari se moraju diverzifikovati. Nakon prepolovljenja bitcoina u aprilu, događaji koji se odigravaju otprilike jednom svake četiri godine, posao generisanja novih tokena postao je mnogo manje isplativ. Analitičari JPMorgan Chasea napisali su u izvještaju ranije ovog mjeseca da “neki operateri osjećaju finasijsku štetu zbog nedavnog prepolovljenja blokovskih nagrada, što je prepolovilo prihode industrije, te aktivno istražuju izlazne strategije.”

Uz rastuću industriju vještačke inteligencije kojoj su potrebni kapaciteti i rudarenje bitcoina u potrazi za novim načinima za generiranje povrata svojih pozamašnih kapitalnih ulaganja, spajanja, finansiranja i partnerstva brzo se spajaju.

U utorak je američki rudar bitkoina Core Scientific najavio proširene ugovore sa CoreWeaveom, startupom čiji je podupire Nvidia i koji je jedan od glavnih pružalaca tehnologija proizvođača čipova za pokretanje AI modela. Core Scientific će isporučiti 70 megavata računarske infrastrukture za podršku operacijama CoreWeavea.

Core Scientific je rekao da će ugovor generisati dodatnih 1,2 milijarde dolara prihoda tokom 12 godina, povrh postojećeg aranžmana za koji se očekuje da će donijeti 3,5 milijardi dolara. Ukupno, kompanija planira osigurati oko 270 megavata infrastrukture za CoreWeave do druge polovine 2025., uz mogućnost dodavanja dodatnih 230 megavata na drugim mjestima Core Scientific.

Ranije ovog mjeseca, CoreWeave je ponudio kupovinu Core Scientifica za 1,02 milijarde dolara, nakon njihovog prvobitnog dogovora. Core Scientific je odbio ponudu. Firma, koja se vratila na javno tržište u januaru nakon što je prošla kroz stečaj, trenutno vrijedi oko 1,8 milijardi dolara.

“Svijet se mijenja i mnogi data  centri izgrađeni u posljednjih 20 godina nijesu prikladni za podršku budućim  zahtjevima”, rekao je izvršni direktor Core Scientific Adam Sullivan u priopćenju za javnost u utorak.

Prije te objave, grupa za rudarenje bitcoina Hut 8 rekla je da je prikupila 150 miliona dolara duge privatne investicionee kompanije Coatue kako bi joj pomogla izgraditi svoj portfelj data centara za AI.

Hut 8, sa sjedištem u Miamiju, jedna je od mnogih kompanija za kripto rudarenje koje se okreću AI. Firma je u svom izvještaju za prvo tromjesečje prošlog mjeseca rekla da je kupila svoju prvu seriju od 1.000 Nvidia grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) i osigurala ugovor sa AI cloud platformom koju podupiru preduzetnici. Hut 8 generiše 6% prodaje od AI, prema CoinShares.

“Šire tržište počinje cijeniti nedostatak visokokvalitetnih energetskih sredstava, a Hut 8 je izgradio veliki niz vrlo atraktivnih sredstava za širenje”, rekao je Robert Yin, partner u Coatueu, u najavi finansiranja.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak