Je li za Teslu ovaj robotaksi ubica? Upoznajte ‘Verne’

Pazi se, Elon Mask. Postoji još jedan robotaksi u gradu — i podržava ga veoma cijenjeno ime u poslovanju električnih vozila.

Tehnologija električnih vozila i proizvođač hiperautomobila Mate Rimac pokrenuo je “Verne“, autonomni robotaxi startup nazvan po piscu Julesu Verneu, “ocu naučne fantastike”. Verne (startup) je predstavio svoj futuristički EV robotaxi na događaju u Rimčevom rodnom gradu Zagrebu. Elegantno vozilo po veličini je slično VW Golfu, sa premium enterijerom i Mobileye tehnologijom.

Verne je “ekosistem” koji uključuje tri međusobno povezana dijela: autonomni EV, mobilnu aplikaciju koju potrošači koriste da prizovu robotaxi i infrastrukturni sistem koji se naziva, kako kompanija kaže, “Mothership”. Tamo će se robotaxi servisirati i održavati.

Verne će lansirati u Zagrebu 2026. godine s ciljem da se robotaxis implementira širom svijeta.

Ali ključni faktor u Verneovoj formuli — zbog čega je startup ono na što  Tesla ( TSLA ) treba da pripazi — je njegov glavni pobornik: Mate Rimac, osnivač njegove istoimene kompanije. Jedan je od trojice osnivača uz generalnog direktora Vernea Marka Pejkovića i dizajnera Adriana Mudrija.

“[Verne] je usluga koja će biti prilagođena vašim potrebama na svaki mogući način”, rekao je Mate Rimac u izjavi. “Prebacujemo pažnju sa same tehnologije na njene prednosti.

Mate Rimac nije želio da se pokoleba u svijetu električnih vozila. Svoju kompaniju za električna vozila, Rimac Automobili, pokrenuo je 2011. kada je imao 23 godine.  EV hiperautomobil kompanije vredan 2,2 miliona dolara osvojio je brojne nagrade, a njegova inovativna tehnologija, od motora do invertera i druge EV infrastrukture, licencirana je za proizvođače automobila poput BMW-a.

Rimac, kojeg izvor iz autoindustrije naziva “Elon Musk bez prtljaga”, tiho gradi svoje carstvo. Rimac je takođe nedavno ušao u zajedničko ulaganje pod nazivom Bugatti-Rimac s Porscheom, koji posjeduje luksuzni proizvođač automobila Bugatti, čiji će Mate biti izvršni direktor.

Sada je Rimac bacio svoj šešir u robotaksi ring, ključnih nekoliko mjeseci prije Tesle i Elona Muska koji će 8. avgusta debitovati sa svojim taksijem.

Musk je bio uporan da je Teslin robotaxi ključ za otključavanje triliona dodatne vrijednosti za kompaniju. Pitanje je da li će Teslina ponuda biti konkurent Rimcu i njegovom Verne autonomnom EV.

Verne EV  nudi luksuznu unutrašnjost, koja u ovom trenutku djeluje plišanije od Teslinog modela 3 ili modela Y. Automobil koristi klizna vrata za lakši ulazak, a iako nema pedala, volana ili tradicionalne kontrolne table da govorimo o tome, tu je umjesto toga 43-inčni široki ekran za potrebe informisanja i upravljanja.

Yahoo finance

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak