Siemens u Berlinu gradi “kvart budućnosti” vrijedan 4,5 milijardi eura

Foto: Siemens

Njemački industrijski gigant Siemens pokrenuo je u utorak projekat urbanog razvoja vrijedan 4,5 milijardi eura u području Berlina poznatom kao Siemensstadt, gdje je kompanija uživala u svom predratnom vrhuncu.

Siemensstadt Square “kvart budućnosti” uključivat će novi životni prostor za do sedam hiljada ljudi i stvoriti 20.000 dodatnih radnih mjesta na lokaciji, gdje Siemens i danas proizvodi, saopćila je kompanija.

“Siemensstadt Square ima za cilj da poveže svjetove rada i istraživanja, stanovanja i života na novi način – svjetove koji su već spojeni u historijskom Siemensstadtu”, rekao je kancelar Olaf Scholz na pokretanju projekta.

Teren od 76 hektara, koji bi trebalo da bude završen do 2035. godine, obuhvatat će kuće, fabrike i istraživačke centre, kao i kancelarije, prodavnice i obrazovne, sportske i rekreacijske sadržaje.

“Projekat je način da se pokaže da industrijska aktivnost još uvijek ima mjesta u našim gradovima”, rekao je Roland Busch, izvršni direktor Siemensa.

Siemens je sagradio niz fabrika na periferiji Berlina na prelazu iz 20. vijeka, sa hiljadama zaposlenih koji su radili u njima za proizvodnju kablova, motora i električnih pumpi.

Ubrzo su uslijedili stambeni objekti za radnike i područje je postalo poznato kao Siemensstadt (Simensov grad) od 1914. godine, ime koje nosi i danas.

Područje je napredovalo do 1930-ih, ali uništenje u Drugom svjetskom ratu, podjela grada, a potom i izgradnja Berlinskog zida 1961. godine, zaustavili su dalji razvoj.

Sa oko 380.000 zaposlenih, Siemens je poslednjih godina preusmjerio svoje poslovanje na digitalnu tehnologiju, udaljavajući se od proizvodnje teške industrijske opreme.

Iz kompanije su naglasili da je ovo “najveća pojedinačna investicija u Berlinu ikada”, prenosi France24.

Podijeli ovaj članak