U ovim zemljama je najskuplje posjedovati nekretninu

Mnogi gradovi širom svijeta postali su veoma skupi za kupovinu kuće, ali koji su gradovi skoro pa nepristupačni kad je u pitanju posjedovanje nekretnine

U narednoj infografici su prikazana tržišta nekretnina za koja se smatra da su “nepriuštiva” u 2024. godini, rangirana prema njihovom odnosu cijene i prihoda.

Source: Visualcapitalist.com

Ovi podaci dolaze iz Demographia International Housing Affordability Reporta , koji je izradio Centar za demografiju i politiku Univerziteta Chapman.

Odnos prosječne cijene nekretnine i prihoda uspoređuje srednju cijenu kuće sa srednjim prihodom domaćinstva na svakom tržištu. Veći odnos (više cijene u odnosu na prihode) znači da je grad manje pristupačan.

U snarednoj tabeli pogledajte podatke koji su korišteni za kreiranje ove grafike. Imajte na umu da ova analiza pokriva 94 tržišta u osam zemalja: Australiju, Kanadu, Kinu, Irsku, Novi Zeland, Singapur, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Source: Visualcapitalist.com

Prema izvještaju Demographie, gradovi sa srednjim odnosom cijene i prihoda od preko 9,0 smatraju se „nemoguće nepriuštivim“.

Hong Kong se nalazi na prvom mjestu i ima odnos 16,7, što znači da je srednja cijena kuće 16,7 puta veća od prosječne plate.

U nrednoj tabeli nalaze se najpristupačniji gradovi na pomenutim tržištima u ovih osam zemalja.

Source: Visualcapitalist.com
Podijeli ovaj članak