Spajić i Radulović ozvaničili završetak obnove dionice puta Rožaje-Špiljani

Premijer Milojko Spajić i ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, u prisustvu zvaničnika opštine Rožaje i građana otvorili su danas svečano obnovljenu dionicu puta Rožaje-Špiljani.

Rekonstrukcija magistralnog puta Rožaje – Špiljani, dužine 20 kilometara, počela je 29. jula 2020. godine, a ugovoreni rok radova je bio dvije godine i probijan je više puta.

Vrijednost radova na rekonstrukciji trase od 18 kilometara i izgradnji dodatnih traka je 29 miliona eura, navodi se u saopštenju kabineta Spajića.

On je rekao da se razmišlja o rebalansu budžeta kako bi se dodatna sredstva opredijelili za kapitalne projekte.

„Jer realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno i to su jako pozitivne vijesti. Vjerujem da ćemo imati lijepih vijesti do kraja godine i za Štedim i za Hajlu i da ćemo se radovati i tim projektima važnim za Rožaje i Crnu Goru“, rekao je Spajić.

Posebna pažnja prilikom rekonstrukcije posvećena je bezbjednosti saobraćaja, tako da je na čitavoj dionici ugrađena nova saobraćajna signalizacija i oprema puta.

Radovi su počeli u avgustu 2020. rok je bio dvije godine, međutim izgradnja je trajala duplo duže, a ministar Radulović je poručio da ova Vlada nema toleranciju za kašnjenja na realizaciji projekata.

„Ovaj putni pravac je vrlo važan za stanovnike Rožaja, ali i za turiste, koji dolaze primarno iz Srbije. Kada sam u martu posjetio gradilište, nijesam bio zadovoljan tempom, što je za mene neprihvatljivo. Moramo da poštujemo rokove iz ugovora. Jako sam ponosan što smo uspjeli da ubrzamo finalizaciju projekta i obradujemo stanovnike Rožaja“, istakao je Radulović.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović rekao je da bez dobro razvijene infrastrukture nema ni razvoja.

„Znam da je intencija Vlade i premijera, da posebnu pažnju posvete izgradnji saobraćajnica što će omogućiti bolji kvalitet života građana, ali i ekonomski napredak ovog regiona i čitave države“, kazao je Husović.

Projekat je u iznosu od 9,2 miliona eura finansiran iz kredita EBRD-a, dok je ostatak sredstava obezbijeđen iz Budžeta.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remon Zakaria poručio je da će ovaj vitalni infrastrukturni projekat podržati ekonomski razvoj Crne Gore i unaprijediti prekograničnu integraciju kroz poboljšanje povezanosti između većih crnogorskih gradova i povezanosti sa susjednom Srbijom.

„Projekat je dio opsežne EBRD inicijative za rekonstrukciju magistralnih puteva (finansiranje EBRD-a 40 miliona eura), koja uključuje i završenu rekonstrukciju i proširenje puta Danilovgrad-Podgorica (2022) i tekuću rekonstrukciju puta Tivat-Jaz, koji povezuje aerodrom Tivat i glavne turističke destinacije u blizini Budve, na obali Jadranskog mora. Ovi napori imaju za cilj da olakšaju protok roba i turista, kako domaćih tako i međunarodnih, uz smanjenje troškova transporta“, poručio je.

Podijeli ovaj članak