Predložena krivična prijava protiv Boeinga

Američki tužioci su preporučili da Ministarstvo pravde (DoJ) podigne krivične optužbe protiv Boinga.

To slijedi nakon tvrdnje DoJ-a da je proizvođač aviona prekršio nagodbu vezanu za dva pada aviona 737 Maks, u kojima je poginulo 346 ljudi.

Boing je odbio komentarisati kada ga je kontaktirala BBC, ali je ranije negirao kršenje odloženog sporazuma o krivičnom gonjenju.

DoJ ima rok do 7. jula da donese konačnu odluku o tome da li će goniti kompaniju. DoJ je kontaktiran radi komentara.

Preporuka nije konačna odluka i detalji bilo kakve potencijalne krivične akcije nisu poznati, prema CBS-u, američkom partneru BBC-a.

“Ovo je zaista kritična odluka koja dolazi”, rekao je Ed Pierson, izvršni direktor Fondacije za bezbjednost avijacije i bivši viši menadžer u Boingu.

Rekao je za BBC-jev Radio 4 Today program: “Postoje problemi sa ovim avionima. Vidimo probleme sa ovim avionima i govorim o 737 Maks, 787 i to je odraz liderstva.”

Padovi aviona – oba uključujući Boingov avion 737 Maks – dogodili su se u roku od šest mjeseci jedan od drugog.

Pad aviona indonežanske kompanije Lion Er dogodio se u oktobru 2018, a zatim let etiopskih aviolinija u martu 2019.

Prošle sedmice, rođaci žrtava su pozvali tužioce da traže kaznu protiv Boinga od 25 milijardi dolara (14,6 milijardi funti) i da nastave sa krivičnim gonjenjem.

Prema sporazumu postignutom 2021. godine, Boing je rekao da će platiti nagodbu od 2,5 milijarde dolara i tužioci su se složili da zatraže od suda da povuče krivičnu optužbu nakon tri godine ako kompanija poštuje određene odredbe navedene u odloženom sporazumu o krivičnom gonjenju.

Ali prošlog mjeseca, DoJ je rekao da je Boing prekršio dogovor, navodeći da nije uspio “dizajnirati, implementirati i sprovesti program usklađenosti i etike kako bi spriječio i otkrio kršenja američkih zakona o prevari kroz svoje operacije”.

Prošle sedmice, odlazeći izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun suočio se sa ispitivanjem američkih senatora.

Gospodin Kalhun je svjedočio da je kompanija “naučila” iz prošlih grešaka i da proces za zviždače zaposlenih “funkcioniše” – ali su zakonodavci i dalje optuživali da nije učinio dovoljno da ispravi kulturu odmazde.

Kao dio tekuće istrage, zviždači Boinga su Senatu u aprilu rekli da modeli 737 Maks, 787 Drimlajner i 777 imaju ozbiljne proizvodne probleme.

Kompanija je najskorije bila u centru pažnje kada je panel vrata pao sa novog aviona 737 Maks tokom leta Aljaska erlajnsa u januaru, ostavljajući ogromnu rupu.

Gospodin Kalhun napušta mjesto izvršnog direktora na kraju 2024. godine nakon manje od pet godina na toj poziciji sa paketom plaćanja vrijednim 33 miliona dolara. Takođe će ostati u odboru Boinga.

Gospodin Kalhun je preuzeo posao od Denisa Milenburga koji je otpušten nakon dva pada.

Gospodin Pierson je rekao da su promjene na vrhu Boinga “površne” i čak kada je gospodin Kalhun imenovan za izvršnog direktora 2019. godine, već je bio u kompaniji deset godina.

“Oni donose odluke koje utiču na milione i milione ljudi mnogo, mnogo godina”, rekao je on.

Podijeli ovaj članak