Koje lozinke hakeri mogu najlakše pogoditi

Slično kako mnogi koriste jednostavne lozinke ili iste lozinke za brojne onlajn profile jer inače ne bi mogli sve da ih zapamte, ljudi često koriste jednostavne PIN-ove i za zaštitu svojih telefona, bankovnih kartica, naloga i drugog.

Jednostavan PIN čini ih lakom metom, a nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je koji su deset najkorišćenijih PIN-ova.
U slučaju da koristite jedan od ovakvih PIN-ova, ako se neko dokopa vaše bankovne kartice ili telefona, postoji mogućnost da će moći da otključa vaš uređaj i pristupi svim podacima na njemu odnosno moći će da podigne novac s vašeg računa.

U izvještaju nazvanom „Information is Beautiful“ analizirani su najčešće korišćeni PIN-ovi, ali i oni koji se najmanje koriste, a do tih podataka stručnjaci su došli proučavanjem podataka o šiframa kojih su se hakeri dokopali u različitim i brojnim napadima, a koji su se pojavili na internetu. Riječ je o bazi podataka koja obuhvata čak 3,4 miliona PIN-ova, prenosi Zimo.

Najčešće korišteni četveroznamenkasti PIN prilično je očekivan – “1234”. Iako je svima jasno kako je riječ o jednostavnoj šifri i jednoj od prvih koju će neko pokušati pogoditi ako se dokopa tuđeg uređaja ili kartice, pokazalo se da gotovo 11 posto osoba koristi taj PIN.

I sljedećih nekoliko najčešće korištenih PIN-ova su jednostavni brojčani nizovi koje je jednostavno pogoditi – šest posto osoba tako koristi PIN “1111”, nakon toga slijede “0000” i “1212”, koje koristi gotovo dva posto ljudi. Nakon toga, ostali najčešće korišteni PIN-ovi, koji su takođe među najopasnijima, jesu “7777”, “1004”, “2000”, “4444”, “2222” i “6969” tako da, ako kao passcode, PIN za bankovnu karticu ili neki drugi servis koristite spomenute PIN-ove, svakako ih što prije promijenite.

Izvor: Zimo

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak