Gradi se najduži podvodni tunel na svijetu: Povezuje Skandinaviju i Evropu

Počela je izgradnja najdužeg podvodnog tunela na svijetu kojim će biti povezane Skandinavija i centralna Evropa.

Riječ je o 18-kilometarskom tunelu Fehmarn pojas (Fehmarnbelt) između Danske i Njemačke ispod Baltičkog mora, a koji će imati drumski i željeznički saobraćaj.

Drumski saobraćaj će se odvijati u po dvije trake u oba smjera.Početak izgradnje je svečano ozvaničio danski kralj Frederik.

Planirano je da tunel bude pušten u saobraćaj 2029. godine, a njime će se značajno skratiti putovanje između Danske i Njemačke. Naime, trenutno putovanje trajektom traje 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, putovanje vozom će trajati sedam minuta i putovanje automobilom će trajati deset minuta.

Tunel će činiti 89 betonskih elemenata koji se izrađuju u postrojenju u gradu Roedbyhavnu koji je na danskom otoku Lolandu. Ovo je najveće postrojenje na sjeveru Evrope. Izgradnja će koštati 4,8 milijardi eura i u potpunosti je finansira Danska koja će naknadno odlučiti o naplati putarine za tunel.

Danska je u posljednjih nekoliko decenija izgradila drumske i željezničke veze sa susjednom Švedskom i između dva velika danska ostrva. Naime, 2000. je napravljen most i tunel kojim su povezani Kopenhagen i Malme kao treći najveći švedski grad.

Dvije godine ranije je uspostavljen drumski saobraćaj između ostrva Funen, na kojem je Odense kao treći najveći danski grad, i Kopenhagena. Između ova dva grada je godinu dana ranije počeo saobraćati voz.

(Euronews)

Podijeli ovaj članak