Bitcoin nastavlja da pada posle poražavajuće nedjelje za kripto tržište

Kriptovalute bilježe gubitke nakon drugog najgoreg sedmičnog pada tržišta digitalne imovine u 2024. godini, što je odraz hlađenja potražnje za fondovima bitcoina kojima se trguje na berzi, ali i neizvjesnosti u pogledu monetarne politike.

Pokazatelj 100 najvećih digitalnih sredstava pao je za oko pet posto u sedam dana do nedjelje, što je najgori takav pad od aprila, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Lider na tržištu, bitcoin, u ponedjeljak je skliznuo ispod 63.000 dolara, što je najniži nivo u više od mjeseca dana. Na pad je uticao odliv iz američkih Bitcoin ETF-ova koji traje šest dana.

Razdor koji se uvukao u kripto tržište dolazi usred sumnji u kapacitet Federalnih rezervi (Fed) da uskoro snize kamatne stope sa najvišeg nivoa u dvije decenije. Za neke analitičare, povlačenje digitalne imovine je znak upozorenja za apetit rizika širih razmjera.

Trenutnu dinamiku kripto tržišta karakterišu “niska volatilnost, blagi obim i knjiga naloga (na čekanju za određenu kriptovalutu), koji postaju neuravnoteženi kada cijene počnu da se kreću ka ivicama svog opsega”, napisao je David Lawant, šef istraživanja u FalconX.

Padovi su posebno primjetni u nekim segmentima: niz sedmičnih padova za ether i solanu je najduži od prošle godine, odnosno od 2022. respektivno gledano. To se dešava čak i kada se kompanije koje se bave fondovima spremaju da pokrenu prve američke ETF-ove koji direktno ulažu u ether, drugu najpopularniju kriptovalutu.

Solana je nedavno bila favorit za razne hedž fondove digitalne imovine, a bitcoin je u martu dostigao rekord od 73.798 dolara. Ipak, u ovom kvartalu zaostaje za tradicionalnom imovinom kao što su akcije, obveznice, zlato, prenosi Bloomberg Adria.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak