Održavanje željezničkih voznih sredstava dobilo od revizora mišljenje sa rezervom: Imovinu nijesu procjenjivali 14 godina

Državno preduzeće, koje uskoro treba da se spoji sa Željezničkim prevozom, posljednju procjenu imovine uradilo je 2010. godine. Tada su se odvajali od ŽPCG, a uskoro treba ponovo da se spoje u jedno preduzeće

Željezničko državno preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS ) nije procjenjivalo imovinu od 2010. godine. Poslednju procjenu vrijednosti imovine vršili su za potrebe osnivanja društva u postupku restrukturiranja putem odvajanja od Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG). Nakon 14 godina, OŽVS će se ponovo pripojiti Željezničkom prevozu i činiće jedno preduzeće. Taj postupak je u toku, a Vlada je nedavno u tu svrhu otkupila akcije manjinskih akcionara oba društva za 1,5 miliona.

Nezavisni revizor dao je OŽVS-u mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze za 2023. godinu. Revizori su naveli da je OŽVS na kraju 2023. godine iskazalo knjigovodstvenu vrijednost nekretnina postrojenja i opreme u iznosu od 16,1 milion eura, u okviru kojih je iskazalo zemljište u iznosu od 11,4 miliona i građevinske objekte u iznosu od 3,44 miliona.

– Društvo nad značajnim brojem nekretnina evidentiranih u poslovnim knjigama nema regulisano vlasništvo upisom u vlasničke listove, odnosno u katastarske evidencije Uprave za nekretnine Crne Gore. Na osnovu raspoložive dokumentacije, nismo bili u mogućnosti da u materijalno značajnom iznosu usaglasimo registar osnovnih sredstava Društva sa vlas-ničkim listovima, odnosno podacima iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine o upisanom pravu svojine na određenim nekretninama. Za imovinu koju društvo koristi u kontinuitetu za obavljanje osnovne djelatnosti, a za koju nema upisano odgovarajuće vlasništvo, nije izvršeno nikakvo rezervisanje za moguće štete ili gubitke navedeno je u izvještaju revizora.

Ukazujući da je poslednja procjena imovine rađena 2010. godine, revizor je konstatovao da OŽVS nije uzelo u obzir zahtjeve MRS 16 “Nekretnine, postrojenja i oprema, o potrebi procjene vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme, uvijek kada se knjigovodstvena vrijednost bitno razlikuje od vrijednosti do koje bi se došlo korišćenjem fer vrijednosti na kraju izvještajnog perioda, kao i zahtjeve MRS 36 “Umanjenje vrijednosti imovine o potrebi procjene nadoknadivog iznosa sredstva kada postoji naznaka da je vrijednost takvog sredstva umanjena.

– Usled gore navedenih pitanja, kao i prirode procjene i evidencije koje vodi Društvo, nismo bili u mogućnosti da utvrdimo u kom iznosu bi bila neophodna usklađivanja u vezi sa nekretninama, postrojenjima i opremom i elementima koji su sadržani u iskazu o finansijskoj poziciji/bilansu stanja, iskazu ukupnom rezultatu/bilansu uspjeha i izvještaju o promjenama na kapitalu za godinu koja se završava na dan 31. decembar 2023, i u tom djelu ne možemo izraziti mišljenje piše u revizorskom izvještaju Audit koma.

Komercijalni revizor je ukazao da OŽVS nije na adekvatan način obračunalo i evidentiralo odložena poreska sredstva ili obaveze za tekući i prethodni period. Takođe, naveli su da je Društvo iskazalo zalihe u vrijednosti od 1,13 miliona, od kojih je iskazana vrijednost zaliha koje nisu imale izlaz u poslednjih 365 dana 1.033 miliona.

– Društvo za zalihe sa usporenim obrtom u iznosu od 1.033 miliona nije na dan bilansa provjeravalo da li je neto ostvariva vrijednost zaliha niža od njihove nabavne vrijednosti, niti je vršilo obezvređenje zaliha koje imaju usporeni obrt, a što je bilo dužno uraditi u skladu sa zahtjevima datim u paragrafu 28 do 33 MRS 2 “Zalihe. Zbog prirode procjene i evidencije, nismo u mogućnosti da utvrdimo efekte odstupanja neprimjenjivanja MRS 2 na finansijske iskaze za 2023. godinu navedeno je u izvještaju.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak