Nova zaduženja: Za rekonstrukciju KCCG i dvije bolnice 12 miliona eura iz kredita

Država Crna Gora zadužiće se 12 miliona eura za rekonstrukciju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i opštih bolnica na Cetinju i u Bijelom Polju.

Ministarstvo finansija je već započelo proceduru sklapanja kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, uz varijabilnu kamatnu stopu šestomjesečni EURIBOR+ 1 odsto.

– Ostali uslovi predviđaju naknadu za obradu kredita od jedan odsto, kao i naknadu na nepovučena sredstva od 0,5 odsto godišnje. Uslovi su u skladu sa odredbama standardnih uslova zaduživanja EBRD-a – konstatovalo je Ministarstvo finansija.

Na poslednjoj sjednici Vlade usvojena je informacija o polaznim osnovama za zaključivanje ugovora o kreditu sa EBRD-om za potrebe finansiranje projekta rekonstrukcije tri javne zdravstvene ustanove u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata. U vladinoj informaciji se navodi da se Ministarstvo zdravlja obratilo resoru finansija zahtjevom za iniciranje pregovora sa EBRD-om u cilju potpisivanja ugovora o kreditu.

EBRD je izradila studiju izvodljivosti, a energetski auditi sprovedeni su za sve tri bolnice, kao i procjena strukturnog stanja zgrada i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima. Nakon energetskih audita, predložene mjere energetske efikasnosti/obnovljive energije bile su: potpuna nadogradnja HVAC sistema (Heating Ventilation Air Conditioning), instalacija sistema za upravljanje energijom zgrade (BEMS), instalacija PV sistema, nadogradnja sistema rasvjete, izolacija zidova (u maloj zgradi za infektivne bolesti u Bijelom Polju) i krovova (u Podgorici i Bijelom Polju).

– Predložene mjere za poboljšanje opšte infrastrukture bile su rekonstrukcija, odnosno zamjena električnih mreža i razvodnih tabli, farbanje unutrašnjih zidova i plafona, radovi/zamjena spuštenih plafona i specifični radovi vezani za kotlarnicu (samo u bolnici u Podgorici). Što se tiče strukturnog stanja zgrada i prisustva ACM-a, na osnovu preliminarnih istraživanja, nijedna od tri zgrade nema strukturne slabosti, a nema ni podataka o postojanju azbesta. Investicioni program obuhvata sve tri bolnice u kojima su sprovedeni energetski auditi. Specifični trošak po bruto površini (eura po m2) za implementaciju EE/RE i mjera za poboljšanje opšte infrastrukture iznosi oko 259 eura/m2. Ovaj specifični investicioni trošak, međutim, ne uključuje troškove za pripremu i upravljanje projektima (energetski auditi, projektovanje, monitoring/nadzor, itd.), koji iznose oko 13 odsto ukupnog investicionog troška. Uzimajući u obzir ovaj udio i 20 odsto nepredviđenih troškova, prosječan specifični ukupni investicioni trošak po bruto površini iznosi 358 eura/m2. Ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 miliona eura, uključujući 20 odsto nepredviđenih troškova – navodi se u vladinom dokumentu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15 miliona eura, a od tog iznosa planirano je da se putem kreditnog zaduženja od EBRD-a obezbijedi 12 miliona eura, dok će preostala tri miliona eura biti pokriveni investicionim grantom od dva miliona eura i tehničkom pomoći koju obezbjeđuje EBRD. Konstatovano je da je već započeta komunikacija sa Evropskom bankom radi finansiranja ovog projekta, a kao prvi korak u ovom procesu razmijenjeni su nacrti sporazuma.

Iz Vlade naglašavaju da pravni osnov za zaključivanje predmetnog kreditnog aranžmana predstavlja Zakon o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, kao i Odluka o zaduživanju Crne Gore od 31. 12. 2023.

Uštedjeli bi oko 70 odsto energije

U vladinom dokumentu se konstatuje da bi ukupna ušteda energije nakon implementacije ovih mjera u bolnicama iznosila oko 14.929 mWh godišnje, dok bi specifična ušteda energije iznosila oko 396,5 kWh/m2 po godini.

– Prosječan procenat uštede energije iznosi oko 70 odsto u poređenju sa osnovnom potrošnjom energije. Kumulativna ušteda CO2 tokom trajanja projekta (period od 20 godina) iznosi 83.248 tona, a kumulativna ušteda CO2 po ukupnom investicionom trošku iznosi 6,2 kg/eura ukupnog investicionog troška. Studija pokazuje izuzetno pozitivne efekte za sve tri navedene ustanove i velike uštede energije u narednim godinama, uz značajno poboljšanje uslova rada – naveli su iz Vlade.

Izvor: Dan

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak