Najbogatija porodica u Velikoj Britaniji osuđena za ekspolataciju sluga

Četiri člana najbogatije britanske porodice osuđena su na zatvorske kazne zbog iskorišćavanja osoblja dovedenog iz Indije, da radi u njihovoj vili u Ženevi.
Prakash i Kamal Hinduja, kao i njihov sin Ajay i njegova supruga Namrata, od strane švajcarskog suda su proglašeni krivim za eksploataciju i ilegalno zapošljavanje,  i izrečene im je kazne u rasponu od četiri do četiri i po godine. Oslobođeni su, međutim, po težim optužbama za trgovinu ljudima (iako su svojim slugama bili oduzeli pasoše).

Advokati koji zastupaju optužene rekli su da namjeravaju uložiti žalbu na presudu.
Govoreći ispred suda, Robert Assael, advokat optuženih, rekao je: “Šokiran sam. Borićemo se do kraja.”

Trojica radnika koji su dovedeni iz rodne Indije naveli su da im je porodica platila samo 7 funti (8 dolara) za rad 18 sati – manje od desetine iznosa koji je propisan švajcarskim zakonom – i oduzela im pasoše.
Takođe su tvrdili da im je porodica – čije se bogatstvo procjenjuje na oko 37 milijardi funti – rijetko dozvoljavala da napuste kuću, koja se nalazi u bogatom kvartu Cologny u Ženevi.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je porodica potrošila više na svog psa nego na svoje sluge.
Odbrana je tvrdila da su zaposleni dobijali obilne beneficije, da nijesu držani u izolaciji i da su mogli slobodno da napuste vilu. Zaposleni su prvobitno”bili zahvalni Hindujama što su im ponudili bolji život”, tvrdi Asael.

Stariji članovi porodice Hinduje, obojica stariji od 70 godina, nijesu prisustvovali sudskom postupku, izjavljujući da je loše zdravstveno. Ajay i Namrata jesu prisustvovali suđenju, ali nijesu bili tamo da saslušaju presudu.

Nakon presude, tužilaštvo je zatražilo hitno određivanje pritvora za mlađi bračni par Hinduja, ali je to sudija odbio.
Odbrana je rekla da je Kamal Hindula trenutno u bolnici u Monaku – a ostala tri člana porodice su pored njega.

Nije prvi put da je Ženeva, središte međunarodnih organizacija, kao i svjetskih bogataša, u centru pažnje zbog optužbi za maltretiranja sluga. Prošle godine, četiri radnice sa Filipina pokrenule su tužbu protiv jedne od ženevskih diplomatskih misija pri Ujedinjenim nacijama, tvrdeći da godinama nijesu bile plaćene.
Porodica Hinduja posjeduje Hinduja Group, multinacionalnu grupu sa akvizicijama u nafti, gasu i bankarstvu.
Porodica takođe posjeduje hotel Raffles u Londonu.

BBC

Podijeli ovaj članak