U Kotoru boravi skoro 6.000 prijavljenih gostiju, najavljeno preko 340 uplovljavanja kruzera do kraja godine

Po posljednjim podacima Turističke organizacije Kotor u Kotoru trenutno boravi nešto manje od 6.000 gostiju koji imaju prijavljen boravak u gradu, a uglavnom je riječ o turistima iz Rusije, Srbije, Velike Britanije, Turske, Njemačke…

“Kada je u pitanju broj izletnika i gostiju koji imaju prijavljen boravak u našem gradu već sada možemo konstatovati da je ovo rekordna godina. Govorimo već o ozbiljnoj razlici u odnosu na referentnu 2019. godinu. U aprilu smo imali stoprocentnu razliku u odnosu na 2019. godinu kada su u pitanju gosti koji borave u našem gradu. U maju smo imali 40 posto više gostiju nego u 2019. Kada je riječ o izletnicima gotovo da nema tačke na zemaljskoj kugli odakle nemamo goste,” istakao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

Upravo zbog takvih gužvi pred kotorskim službama je u narednim godinama zadatak da se na što bolji način organizuju i rade na drugačijoj organizaciji dolazaka kruzera i izletnika i razvijanju stacionarnog  turizma.

“Turistička organizacija Kotor i Opština Kotor kontinuirano rade na poboljšanje saobraćajne signalizacije, uz različite aplikacije i različite vidove dodatnih usluga olakšavamo boravak našim gostima ovdje, dajemo različita upozorenja, obavještenja i predloge za kretanje po gradu. Rekao bih da se agencije posredstvom svojih vodiča pridržavaju onog što im preporučujemo. Na ovoliku gužvu pokušavamo da organizujemo sve na najbolji mogući način i definitivno je bolje nego što je bilo, a brojke su veće nego što su bile u prethodnim godinama. Pred nama je da se u narednom periodu potrudimo da sa svim intervencijama koje su moguće uljepšamo boravak našim gostima ovdje, olakšamo život našim sugrađanima i nađemo dobar balans i održiv način razvoja turizma,” kazao je Ristić.

TO Kotor će ljetne mjesece gostima i sugrađanima uljepšati i bogatim manifestacionim programom.

“Do početka jula imamo smotru folklore “Oj talasi talasajte” koju smo podržali sa Opštinom Kotor, imaćemo obilježavanje 400 godina od Velike pohare Perasta, imaćemo još nekoliko manjih manifestacija. Nakon toga ulazimo u jul kada će se održavati Festival pozorišta za djecu i KotorArt. Za 19. i 20. jul najavljujemo koncert tribute bendova na gradskom trgu. Prve večeri nastupaju ABBA i Frank Sinatra tribute izvođači, drugo veče tribute Bijelo dugme i Azra. 13. jula je otvaranje KotorArta uz Carminu Buranu. Zaista jedan bogat mjesec prepun prelijepih dešavanja za sve generacije i za sve ukuse,” najavio je direktor TO Kotor.

Zadovoljstvo načinom na koji protiče turistička sezona u Kotoru istakla je predstavnica Luke Kotor, Maja Danilović.

“Do sada protiče sve u najboljem redu. Kako smo imali najave za jaku sezonu, bilo je potrebno dosta priprema što smo mi ozbiljno shvatili i sve na vrijeme pripremili. Do sada smo imali 122 uplovljenja, maj je bio rekordan u svakom smislu. Mi imamo kompanije koje redovno posjećuju Luku Kotor, najveće tržište je svakako Zapad, SAD, Velika Britanija i Skandinavija. Do kraja godine se očekuje negdje preko 340 uplovljavanja kruzera. Mi već bukiramo i dvije godine unaprijed, tako da sezona nije neizvjesna, svakako radimo uspješno i nastavlja se trend uspješnog poslovanja Luke Kotor,” ispričala je Danilović.

Dosadašnjim rezultatima ostvarenim tokom predsezone i početka glavne turističke sezone zadovoljni su i hotelijeri.

“Najave koje imamo su izuzetno dobre, popunjenost koju smo imali kao jedan od sezonskih hotela u opštini Kotor je veoma zadovoljavajuća i nadamo se da će tako biti i u nastavku sezone. Sadašnja popunjest dostiže od 80 do 90 posto u ovom periodu van visoke sezone. Popunjenost tokom visoke sezone prema najavama će u prosjeku iznositi između 90 i 100 posto. Najveći broj gostiju dolazi iz Velike Britanije, SAD, Turske,” kazala je direktorica hotela Forza Terra, Stanislava Pandilovski.

Pandilovski dodaje da zahvaljujući novim avio-linijama očekuju i goste iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjeverne Evrope.

Podijeli ovaj članak