Trump sada ima ključnu prednost pred Bidenom

Osuda za krivično djelo bivšeg predsjednika Donalda Trumpa bila je odskočna daska za više novca od donatora i omogućila je njegovoj kampanji da preuzme novčanu prednost koju je predsjednik Joe Biden mjesecima gradio. Nakon što ga je porota 30. maja proglasila krivim po 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije, Trump je u danima koji su uslijedili doživio ogroman porast masovnih donacija, koje su primale milione dolara na sat.

Do 1. juna, prema novim dokumentima o finansiranju kampanje objavljenim u četvrtak, Trumpov bankovni račun kampanje narastao je na 116,6 miliona dolara i premašio Bidenovih 91,6 miliona dolara.

Porast je zaustavio nevjerovatno brz preokret za Trumpa, koji je samo dva mjeseca prije toga zaostajao u ovom kritičnom pokazatelju za više od 40 miliona dolara.

Objava od četvrtka bila je samo jedan dio potpunije slike finansiranja kampanje koja neće biti poznata još mjesecima, ali je simbol Trumpove snažne moći prikupljanja sredstava među malim donatorima i milijarderima.

Ove sedmice pojavio se još jedan bogati podržavalac, a New York Times je izvijestio da je bankarski nasljednik Timothy Mellon donirao 50 miliona dolara super-PAC-u koji podržava Trumpa dan nakon objave presude.

Taj je ček jedan od najvećih pojedinačnih donacija ikada objavljenih u istoriji finansiranja kampanje.

Drugi bogati donatori, posebno partner Sequoia Capitala Shaun Maguire, prethodno su najavili Trumpove donacije neposredno nakon presude.

Ukupno su Trump i republikanski nacionalni odbor u maju prikupili 141 milion dolara kako bi nadmašili ukupno 81 milion dolara koji su prikupili Biden i DNC.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak