Vlada nudi otkup akcija Vile Oliva

Vlada je na telefonskoj sjednici, održanoj u srijedu, usvojila informaciju u vezi s namjerom da od HTP Oliva u vlasništvu Žarka Rakčevića za 5,25 miliona eura kupi 27,44 odsto koliko ova kompanija posjeduje u Institutu ,,Dr Simo Milošević u Igalu”. Vlada je prije dvadesetak dana, na prijedlog Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, usvojila Platformu za spašavanje i restrukturiranje Instituta u cilju očuvanj a i unapređenja jedinstvenog i jednog od najvažnij ih zdravstvenih i turističkih resursa Crne Gore. Iz Ministarstva su tada kazali da su sada na potezu manjinski akcionari da li će se uključiti u borbu za spas i novo zlatno doba Instituta.

Pobjedi su tada pojedini akcionari saopštili da ih niko nije konsultovao u vezi sa ovom platformom.

U informaciji koju je Vlada prekjuče usvojila se navodi da su održali sastanak sa predstavnikom najvećeg manjinskog akcionara, HTP Oliva u cilju povećanja državnog kapitala u Institutu, kako bi država mogla u potpunosti da preuzme odgovornost nad poslovanjem Instituta. Vlada trenutno Institut “Dr Simo Milošević sa fondovima ima 56,49 odsto akcija, dok bi u slučaju kupovine akcija HTP Oliva taj udio porastao na 83,93 odsto. Akcije u Institutu imaju još američki Valent Pharmaceuticals internet 1,29 odsto, ostala pravna lica 3,27 odsto, dok fizička lica posjeduju 11,52 odsto akcija.

– Ovaj otkup akcija izvršio bi se tako što bi država kontrolu nad akcijama stekla sada, a u cilju uspješnog usvajanja plana spašavanja i plana restrukturiranja, dok bi se plaćanje cijene akcija izvršilo kada Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) odobri plan restrukturiranja navode iz Vlade dodajući da će se taj posao definisati kroz dva sporazuma. Planiraju da sporazumom sa akcionarima unaprijed definišu kako će glasati za planove, kako bi nedvosmisleno obezbijedili njihovu podršku u procesu spašavanja Instituta. Drugim sporazumom je predviđeno da se utvrdi obaveza kupovine akcija HTP Oliva u iznosu od 5,25 miliona eura, kojima će novac isplatiti u roku od tri dana od prihvatanja plana rekonstrukcije, a najkasnije pola godine od zaključenja sporazuma pod uslovom da je ispoštovan i sporazum o zajedničkom glasanju. Tim sporazumom će, kako se navodi, biti predviđena i ugovorna kazna za državu, ukoliko ne ispuni svoju obavezu.

– Predstavnik HTP Oliva je ukazao da je prodaja njihovog udjela posljednja opcija, međutim u toj varijanti će se državi Crnoj Gori prvo ponuditi kupovina akcija. Pod;jetili su i na proceduru koju i su pokrenule prethodne vla'de u vezi s mogućnošću privatno-javnog partnerstva kako bi Institut bio profitabilan i mogao da funkcioniše kao preduzeće koje će ostvarivati dobit. Takođe, kao opcija je predloženo kreditiranje od strane Investiciono-razvojnog fonda – navodi se u informaciji koju je Vlada usvojila.

Država, kako se navodi, garantuje da ukoliko plan restrukturiranja ne dobije potvrdu AZK, akcije će u obimu i broju ostati u istom odnosu kao prije zaključivanja sporazuma. Iz HTP Oliva su inicijalno najavili konferenciju za medije za jutros, ali je u međuvremenu stiglo obavještenje da će se ipak u Vladi održati zajednička konferencija na kojoj će danas govoriti premijer Milojko Spajić i Rakčević, kao predstavnik manjinskih akcionara Instituta.

Podijeli ovaj članak