Kina je potrošila najmanje 230 milijardi dolara na izgradnju industrije električnih vozila

Kina je potrošila 230,8 milijardi dolara za nešto više od jedne decenije na razvoj svoje industrije električnih automobila, prema analizi koju je u četvrtak objavio američki Centar za strateške i međunarodne studije.

Skala državne podrške predstavlja 18,8% ukupne prodaje električnih automobila između 2009. i 2023. godine, rekao je Scott Kennedy, predsjednik povjerenika u kineskom poslovanju i ekonomiji u CSIS-u. Napomenuo je da je odnos takve potrošnje i prodaje električnih vozila opao sa više od 40% u godinama prije 2017., na nešto iznad 11% u 2023. godini.

Rezultati dolaze u trenutku kada EU planira da uvede  carine na uvoz kineskih električnih automobila zbog korištenja subvencija u njihovoj proizvodnji.

Prošlog mjeseca, SAD su objavile da podižu carine na uvoz kineskih električnih vozila na 100%.

Kennedy je istakao da je podrška Pekinga električnim automobilima uključivala nemonetarne politike koje su favorizovale domaće proizvođače automobila u odnosu na strane. Ali, takođe je napomenuo da SAD nisu stvorile uslove koji su tako privlačni kao Kina za razvoj vlastite industrije električnih automobila.

„Postoje neki izuzeci, ali generalno zapadni proizvođači automobila i vlade su se zamarali i nisu bili dovoljno agresivni,“ rekao je. Kennedy je u izvještaju prije četiri godine iznio sedam političkih inicijativa o potencijalnim trgovinskim tenzijama zbog kineskih električnih automobila.

Državne subvencije nisu nužno išle direktno u razvoj automobila. U ranim godinama razvoja električnih vozila u Kini, Ministarstvo finansija je saopštilo da je otkrilo da je najmanje pet kompanija prevarilo vladu za preko milijardu juana (140 miliona dolara).

Vozila proizvedena u Kini takođe su imala koristi od sve većeg prodora električnih automobila u zemlji, etablirajući se na nekada unosno tržište na gorivo za strane proizvođače automobila. Konkurencija je toliko žestoka da su analitičari Bank of America ove sedmice rekli da bi veliki američki proizvođači automobila trebali napustiti Kinu i usmjeriti svoje resurse negdje drugo.

“Nezavisni analitičari automobila i zapadni proizvođači automobila s kojima sam razgovarao slažu se da su kineski proizvođači električnih vozila i proizvođači baterija postigli ogroman napredak i da ih treba shvatiti ozbiljno,” rekao je Kennedy.

Ali on je istakao da opsežna podrška vlade i rast tržišta za kineske EV kompanije tek treba da značajno povećaju profit.

„U tržišnoj ekonomiji koja dobro funkcioniše“, rekao je, „firme bi pažljivije procenjivale svoja ulaganja u nove kapacitete, a pojava tako oštrog jaza između ponude i potražnje vjerovatno bi rezultirala konsolidacijom industrije“.

Neto profit po automobilu opao je u posljednjih 12 mjeseci na ekvivalent od 739 dolara, prema analizi CLSA u prvom kvartalu. Tesla
’s je pao na 2.919 dolara, pokazali su podaci.

Industrija električnih vozila u protekloj godini suočila se sa intenzivnim ratom cijena, s automobilskim kompanijama ili snižavanjem cijena ili lansiranjem nižih linija proizvoda.

Kineski startup električnih automobila Nio, koji i dalje posluje s gubitkom, prošlog mjeseca je rekao da očekuje da će oko 10 proizvođača automobila izgubiti na kineskom tržištu, ostavljajući 20 do 30 igrača.

SAD povećava svoje napore da podrže električne automobile. Zakon o smanjenju inflacije , koji je potpisan u avgustu 2022., dodijelio je 370 milijardi dolara za promoviranje čistih tehnologija.

Kennedy je istakao da zakon predviđa kredit od 7.500 dolara za kvalifikovanu kupovinu električnih automobila. To je u suprotnosti s prosječnom kineskom podrškom po kupovini električnog automobila od 4.600 dolara u 2023. – što je manje sa 13.860 dolara u 2018.

Izvor: CNBC

Podijeli ovaj članak