Božović: Skraćujemo rad na određeno da bi mladi mogli da planiraju svoju budućnost

Mnogi zaposleni na određeno vrijeme moći će da odahnu ukoliko predložene izmjene Zakona o radu, koje su na dnevom redu tekuće sjednice, budu usvojene pošto se uvodi skraćenje rada na određeno vrijeme sa tri na maksimalno dvije godine. Ove izmjene, kao i lex specijalis zakon o penzionisanju lučkih radnika sa beneficiranim radnim stažom sa 25 godina staža, predlog su poslanika Socijalističke narodne partije.

SNP predložila je ograničenje rada na određeno vrijeme sa najviše 36 mjeseci na 24 jer smatra da ove odredbe dotiču najugroženije kategorije – žene i mlade ljudi koji su tek došli do radnog mjesta, rekao je poslanik te partije Bogdan Božović, za Gradsku RTV.

„Dominantno smo imali u vidu mlade ljude, jer brojna istraživanja pokazuju da mladi žele da napuste našu zemlju i potraže bolje uslove za život i rade negdje drugo, kao i podaci koji pokazuju da najveći broj mladih napušta domove roditelja sa 31 godinom“, kazao je Božović.

Božović ističe da je to važno za mlade bračne parove jer da bi neko mogao da podigne stambeni kredit, uslov je rad na neodređeno.

„Mi samo skraćujemo rad na određeno da bi mladi mogli da planiraju svoju budućnost“, naglašava Božović.

Predloženi lex-specijalis Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju lučko-transpornih radnika omogućava ljudima koji se bave teškim poslovima sa beneficiranim stažom da odu u penziju sa 25 godina.

“Cilj je da ljudima, koji u Luci Bar i jedini u Crnoj Gori, rade pretovar teških metala i eksplozivnih naprava snizimo granicu da stiču pravo na penziju“, objašnjava Božović.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić na posljednjoj konferenciji za štampu potvrdila je da su izmjene zakona o radu u toku, navodeći da je to posao radnih grupa koje se bave konkretnim rješenjima.

“Smatramo da su jako dobre poruke što su sve strane uključene jer se reflektuju na sve naše građane“, kazala je ministarka.

Nišić je dodala da će novi zakon u radu biti usklađen sa evropskim standardima jer su uključene preporuke i direktive Evropske unije.

Podijeli ovaj članak