IRF traži smjenu Odbora direktora Plantaža

Na redovnoj sjednici Skupštine akcionara Kompanije 13. jul – Plantaže, koja je zakazana za idući petak, planirano je razrješenje Odbora direktora i izbor novih članova.

Inicijalnim dnevnim redom, ove tačke nijesu bile predviđene, ali je, kako se navodi u obavještenju Plantaža, akcionar Investiciono-razvojni fond (IRF) tražio proširenje dnevnog reda.

Time, kako se zaključuje, IRF traži da Skupština prije isteka mandata smijeni bord na čijem je čelu bivši član Predsjedništva SNP-a Nebojša Vuksanović, koji je prije godinu napustio ovu partiju. Vuksanović je na posljednjim lokalnim izborima bio i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Bord koji pored Vuksanovića čine i Snježana Pavićević, Marija Nikčević, Miloš Popović, Darko Rasović, Boris Boričić i Nikola Perišić, Skupština je imenovala u aprilu 2021. godine. Statutom Plantaža je predviđeno da se članovi odbora direktora biraju na mandat od četiri godine. Na toj sjednici Skupština je promijenila i statut, pa je umjesto devet, predviđeno da bord ima sedam članova.

Dnevnim redom sjednice, koja će biti održana idućeg petka u vinskom podrumu Šipčanik, planirana je nova izmjena statuta, te usvajanje finansijskih i izvještaja revizora za prošlu godinu. Osim toga na Skupštini će biti prezentovana i poslovna strategija kompanije i utvrđena visina naknade za nove članove borda. Do sada je predsjednik borda primao jednu prosječnu platu u Plantažama, dok su članovi dobijali 70 odsto prosječne zarade u godini koja je prethodila odluci o naknadi.

Odbor direktora je krajem marta usvojio finansijski izvještaj za prošlu godinu, a iz kompanije su saopštili da ti rezultati jasno ukazuju na kontinuitet stabilizacije poslovanja i čvrsto usmjerenje ka odgovornom i efikasnom poslovanju.

Plantaže su prošle godine, kako se navodi u njihovom bilansu uspjeha, poslovale sa gubitkom od 5,8 miliona eura. Ostvaren je prihod od 32,6 miliona eura, što je 4,5 miliona više u odnosu na godinu ranije. Ukupni rashodi su bili šest odsto veći u odnosu na 2022. godinu i iznosili su 35,6 miliona eura. Na njihovo poslovanje, kako je tada saopšteno, pozitivno utiče i to što su smanjili obaveze prema dobavljačima za milion eura i bankama dva miliona eura.

– Na ovakav rezultat značajno je uticalo, između ostalog, smanjenje vrijednosti zaliha, uslovljeno najviše manjom proizvodnjom iz prethodnih berbi uz veću realizaciju flaširanih proizvoda na tržištu, kao i povećanje troškova materijala i energije za preko 2,5 miliona eura u odnosu na 2022. godinu – kazali su ranije iz Plantaža.

Gubitak Plantaža u 2022. godini bio je preko 13 miliona eura, dok je godinu ranije iznosio 20 miliona eura. Među najvećim akcionarima Plantaža su IRF sa 22,2 odsto, Fond PIO sa 21,4 odsto, Zavod za zapošljavanje sa 8,5 odsto, CKB banka sa 9,2 odsto i Vlada sa 3,6 odsto, dok ostatak vlasništva pripada investicionim fondovima i fizičkim licima.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak