Ako želite da radite isključivo od kuće ovo je idealna zemlja za vas

Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tokom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Fondacije Bertelsmann objavljenoj u srijedu.

Udio internet oglasa za posao s mogućnošću rada od kuće upeterostručio se od 2019., navodi se..

Prije početka pandemije koronavirusa, rad od kuće nije imao gotovo nikakvu ulogu u njemačkoj radnoj kulturi.

U 2019. samo 3,7% svih online oglasa za posao nudilo je mogućnost rada od kuće. Do 2022. ta je brojka porasla na 16,8% i, prema studiji, sada je uključena u 17,6% online oglasa za posao koje su ispitali istraživači.

U izvještaju je utvrđeno da trend rasta, koji se nastavio i nakon završetka pandemije, varira u zavisnosti od regije i industrije. Prema izvještaju, zapadni njemački grad Dusseldorf je “prijestonica njemačke kancelarije”.

IT sektor posebno je otvoren za rad od kuće, prema izvještaju, s mogućnošću koja je gotovo standardna u oglasima za posao.

Učiteljima stranih jezika čak je vjerovatnije da će im biti ponuđene opcije rada od kuće u 72%, što je vjerovatno zbog brojnih virtualnih kurseva u ponudi.

Na dnu ljestvice 2023. godine nalaze se profesije u stručnim zanatima i gerijatrijskoj njezi – što nije iznenađujuće, jer praktično nema alternative radu na licu mjesta u tim područjima.

Fondacija je analizirala ukupno 55 miliona online oglasa za posao. Analiza pokazuje što kompa nije reklamiraju, ali nije ocijenila koliko često zaposleni zapravo rade od kuće.

“Rad od kuće ne samo da se ustalio u mnogim industrijama. On postaje važan argument u borbi za kvalifikovane radnike”, rekao je stručnjak za tržište rada Gunvald Herdin iz Zaklade Bertelsmann, prenosi SEEbiz.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak