Američki proizvođač električnih automobila bankrotirao: Propala investicija od 350 miliona eura, sada prodaju imovinu

Proizvođač električnih automobila Fisker je podnio zahtjev za zaštitu od bankrota jer američki proizvođač električnih vozila nastoji spasiti svoje poslovanje prodajom imovine i restrukturiranjem duga nakon što je potrošio novac pokušavajući povećati proizvodnju svog terenskog vozila Ocean.

Na hiperkonkurentnom tržištu električnih vozila nekoliko kompanija, uključujući Proterra, Lordstown i Electric Last Mile Solutions, podnijele su zahtjev za bankrot u posljednje dvije godine jer su se borile sa slabljenjem potražnje, preprekama u prikupljanju sredstava i operativnim izazovima zbog problema globalnog lanca nabavke.

Kompanija, koju je osnovao dizajner automobila Henrik Fisker, izrazila je sumnju u svoju sposobnost da ostane u poslu u februaru, a kasnije nije uspjela osigurati investiciju od velikog proizvođača automobila , što ju je prisililo da smanji poslovanje.

Neuspjeh pregovora sa proizvođačem

Propast pregovora sa proizvođačem automobila — za koji je Reuters izvestio da je Nissan – značio je da mu je uskraćeno 350 miliona dolara u finansiranju od neimenovanog investitora koji je zavisio od ulaganja ovog proizvođača automobila, i prisilio je Fiskera da istraži opcije.

– Kao i druge kompanije u industriji električnih vozila, suočili smo se sa različitim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su uticale na našu sposobnost da efikasno poslujemo, rekli su iz Fiskera.

U svom podnesku o stečaju iz poglavlja 11 u Delawareu, njegova operativna jedinica, Fisker Group Inc, procijenila je imovinu od 500 miliona do 1 milijardu dolara, a obaveze od 100 do 500 miliona dolara.

Njegovih 20 najvećih kreditora su Adobe, Alphabet's Google i SAP , pokazalo se u dokumentaciji.

Nedovršeni posao

Fisker je izašao na berzu krajem 2020. spajanjem sa firmom za blanko čekove, procijenivši je na 2,9 milijardi dolara i dodavši više od milijardu dolara u gotovini u svoj bilans stanja.

Oglas je bio druga šansa danskog izvršnog direktora i osnivača da izgradi auto-biznis nakon što je njegov prvi poduhvat, Fisker Automotive, podnio zahtjev za bankrot 2013., postavši žrtvom finansijske krize 2008. i kvara baterije u hibridnoj limuzini Karma, što je dovelo do značajnog opoziva.

Henrik Fisker – bivši Teslin konsultant za dizajn – rekao je u vrijeme objavljivanja da je Fisker želio biti Apple u automobilskoj industriji tako što će prepustiti proizvodnju svojih automobila vanjskim saradnicima.

– Model je trebao smanjiti vrijeme razvoja vozila i smanjiti troškove od vozila do tržišta.

Međutim, njegov okeanski SUV patio je od softverskih i hardverskih problema, a uticajna neprofitna organizacija Consumer Reports nazvala je vozilo “radom u toku”.

Automobil je takođe pod regulatornom istragom zbog problema sa kočenjem, problema sa prebacivanjem u režim parkiranja i drugih režima, te nemogućnosti povremenog otvaranja vrata.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak