Britanski tabloid: Dubrovnik je balkanski Disneyland u najgorem smislu

Čini se da je i Dubrovnik postao žrtva masovnog turizma, koji posjetioce sve više nervira.
Britanski mediji upozorili su turiste na velike gužve u Dubrovniku tokom ljetnih mjeseci, pozivajući se na iskustva britanskih posjetilaca koji su svoje utiske podijelili na Redditu.

Uprkos ljepoti Dubrovnika, mediji savjetuju da se grad ne posjećuje ljeti zbog prenatpanosti, što, prema mišljenju britanskih turista, kvari cijeli doživljaj, prenosi British Express.

Neka mjesta u Hrvatskoj – uključujući srednjovjekovni Dubrovnik – već su za vrijeme prvomajskih praznika izgledala kao da su usred turističke sezone. U samom centru Dubrovnika bili su dugi redovi ljudi.

„Posjetioci su ludi. Samo oni koji mogu podnijeti gužvu trebaju posjetiti Dubrovnik”, napisao je jedan korisnik Reddita, dok su se ostali složili.

“Prije nekoliko godina puno smo putovali po Hrvatskoj, bila je prava gužva, ne samo u gradovima, već i na mjestima poput Plitvičkih jezera. Ali postoji razlog zašto su svi tu, isplati se ako vam ne smeta gužva”, napisao je.

„Predivan grad, ali previše turista, gužva i obilasci kruzera. Ovo je balkanski Diznilend u najgorem smislu, hrvatska kultura koja je tu bila odavno je nestala”, komentariao je treći.

Britanci ističu da je Dubrovnik jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, ne samo zbog svoje ljepote i istorijske važnosti, već i zbog toga što su u njemu snimani blockbusteri poput Igre prijestola i Ratova zvijezda. Ipak, preporučili su posjetu gradu rano ujutro ili na početku školske godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak