Nevjerovatne cijene garaža u gradovima Hrvatske

Nije novost da su stanovi u Hrvatskoj izuzetno poskupjeli, ali je manje poznato da su i obične garaže nedavno dostizale cijene stanova. Nude se i po cijeni od preko 2.000 eura po kvadratu, posebno u Zagrebu i većim gradovima na Jadranu.

Dakle, riječ je o zatvorenom prostoru namijenjenom za sigurno čuvanje automobila i drugih stvari, koji po pravilu ima četiri zida ili neku vrstu bočnih pregrada i vrata te svjetlost. Većina njih nema prozore, sanitarne čvorove ili bilo koju drugu opremu, što bi donekle moglo opravdati visoku cijenu, piše SEEbiz.

Ipak, kupaca i dalje ima, čak i za ponude od kojih bi se većini zavrtjelo u glavi. Nepoznati kupac nedavno je platio čak 150.000 eura za garažu u centru Zagreba, doduše u novijoj zgradi starijoj samo tri godine i površine 38 kvadrata.

Prestižna lokacija mora da je odigrala ključnu ulogu, jer u gradovima, posebno u centrima, kronično nedostaje parking mjesta, pa je možda lako razumjeti da se tamo garaže prodaju po cijeni manjeg stana na periferiji. Međutim, danas se traži 45.000 eura i za garaže u zagrebačkim naseljima poput Kajzerice, Ravnice ili Trešnjevke.

Prilikom kupovine stana u novogradnji, vrijednost kvadrata garaže se obično obračunava kao 50 posto cijene kvadrata stana. Ali kada je garaža na slobodnoj prodaji na otvorenom tržištu, onda je cijena određena zakonom ponude i potražnje.

U Splitu koji je, pored Dubrovnika, najskuplji grad po cijenama nekretnina u Hrvatskoj, u malim oglasima praktično nema garaža. Nemoguće je pronaći ni deset garaža koje su ponuđene na prodaju u najpopularnijim oglasima. S obzirom na to da je u pitanju kronična nestašica, cijene su oko 50.000 eura i trenutno je veća potražnja od stanova, pa se često prodaju prije nego što se oglašavaju.

Treba imati na umu da su cijene nekretnina u Splitu astronomske i da je prošle godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječan kvadrat prodanog stana koštao nevjerojatnih 3.495 eura. Ipak, šokantno je da je prošle godine jedna garaža na Meji prodana za 80.000 eura.

Prije nekoliko godina za taj se iznos mogao kupiti jednosoban stan na periferiji Splita. Podjednako je nevjerojatno da se za obično parking mjesto u garaži (nije u pitanju zatvorena garaža), u Splitu trenutno traži od 25 do 40.000 eura, odnosno više od 2.000 eura po kvadratu, podsjeća SEEbiz.

Situacija nije mnogo bolja ni u Zagrebu – najskuplja garaža u oglasima velika je 20 kvadrata, a nalazi se u zgradi koju je izgradila firma VMD u Strojarskoj ulici. Istina, opremljena je strujom, kvalitetnim motoriziranim vratima, ima popločan pod i video-nadzor i osiguranje u okviru zgrade. Vlasnik prodaje direktno, bez agencije i dodatnih troškova, i traži pozamašnih 60.000 eura.

Podijeli ovaj članak