Kada koristite ChatGPT za pisanje CV-ja regruteri misle da ste slagali nešto

Pisanje CV-ja može biti naporan posao. Morate pročitati opis posla da vidite šta traže. Morate navesti poslove na kojima ste bili angažovani da biste otkrili vaše iskustvo i dokazali da se dobro uklapate. Takođe, potrebno je da se uvjerite da nema gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Sa pojavom tehnologije kao što su ChatGPT i Microsoft Copilot, mnogi ljudi se oslanjaju na generativnu vještačku da bi u potpunosti napisali svoje radne biografije. Postoje prednosti korištenja, kao što je pomoć u organizovanju radnog iskustva. Ali postoje i razne vrste savjeta zbog kojih izgleda kao da ste „ubacili opis posla u vještačku i dobili savršen CV“, kaže trener za karijeru Fibi Gevin.

„To ne funkcioniše tako“, tvrdi ona. U stvari, to može ugroziti vaše izglede za posao, piše CNBC Make It.

Svi izgledaju isto

Vještačka uzima materijal s interneta da bi napravila šta god da zatražite. Ako želite „CV za marketing“, na primjer, on će kreirati nešto na osnovu bilo kojeg marketinškog opisa poslova ili marketinških rezimea koje izvuče s weba.

Možete prilagoditi svoj zahtjev tako što ćete mu dati određeni sadržaj za rad. Ali ako je sve što uradite da biste dobili radnu biografiju, koju šaljete poslodavcu, jeste da unesete opis posla i zatražite od ChatGPT-a da kreira CV koji vam odgovara, „možete dobiti veoma generički dokument“, kazala je Džejms Hadson, izvršni direktor ljudskih resursa koji je vodio akviziciju talenata u globalnim kompanijama kao što je Nike.

Gevin je čula kako se ovo odvija na terenu. Rekruteri i menadžeri za zapošljavanje koji pregledaju stotine biografija ponekad kažu da „izgledaju potpuno isto jer svi koriste isti ChatGPT upit“.

Oni ne idu naprijed s ovim kandidatima.

„Unižavate svoju konkurentsku prednost“

Postoje i drugi problemi s dopuštanjem vještačkoj da napiše vaš CV.

Cilj vašeg CV-a je da ispriča „vaše jedinstveno putovanje u karijeri na uvjerljiv način“, tvrdi Hadson. Osim ako takođe ne koristite svoju pozadinu u vođenju ChatGPT-a ili uređivanju, nećete dobiti nešto što je istovremeno specifično i što vas zaista predstavlja na najbolji način. Samo vi znate da ste nadmašili svoje prodajne ciljeve za 30 posto ili povećali saobraćaj na web lokaciji za 50 posto. Samo vi to možete dodati.

„Unižavate svoju konkurentsku prednost“ kada ne uključite te detalje.

Takođe može izgledati kao da šaljete lažni CV. Kada rekruteri vide isti dokument iznova i iznova, „oni ih zapravo tumače kao da su najvjerovatnije lažni. Oni misle da su nepošteniji jer na neki način pretpostavljaju da osoba samo govori ono što treba da kaže da bi dobila povratni poziv“, navela je Gevin, prenosi Bizlife.rs.

Ovo ne znači da uopće ne bi trebali koristiti vještačku kada pišete svoj CV.

„Koristite vještačku kao alat“, savjetuje Hadson. U redu je dozvoliti mu da napravi prvi nacrt vaše biografije, ali „konačni proizvod bi ipak trebalo da bude uređivan i dopunjen jer samo vi poznajete svoju karijeru“.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak