U Srbiji se ponovno razmišlja o otvaranju rudnika litijuma Rio Tinto

Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih protesta poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litijuma, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je za Financial Times da se čini da “nova uvjeravanja” globalnog rudarskog diva Rio Tinta i Evropske unije odgovaraju zabrinutosti Srbije oko toga hoće li iskopavanje litijuma u regiji Jadar na sjeverozapadu zemlje biti u skladu sa ekološkim standardima.

“Ako uredimo sve što je potrebno, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.”, rekao je Vučić za Financial Times, dodavši da bi rudnik trebao proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi, rekao je, pokrilo potrebu za 17 odsto evropske potrebe za litijumom kod proizvodnja vozila. Litijum je takođe ključni element za proizvodnju baterije za telefone i laptopove.

O tome da će britansko-australijska multinacionalka započeti iskopavanje litije u dolini rijeke Jadar na sjeverozapadu zemlje (prema podacima američke vladine agencije USGS  radilo se čak o najvećem litiju leži u Europi i jedno od najvećih u svijetu) govorilo se u Srbiji prije nekoliko godina, ali je vlada poništila sve dozvole za projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara 2022. godine nakon masovnih ekoloških protesta.

Srpski ekolozi su 2021. i 2022. takođe prikupili 30.000 potpisa na peticiji kojom se zahtijeva da parlament usvoji zakon o zaustavljanju svih aktivnosti rudarenja litija u zemlji.

seebiz.eu

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak