U Fiskalnoj strategiji biće i “Evropa sad 2”

Ministarstvo finansija (MF) intenzivno radi na pripremi Fiskalne strategije. Prema Programu rada Vlade za 2024. godinu, usvajanje Fiskalne strategije je predviđeno za drugi kvartal, kazali su “Danu” iz tog vladinog resora. Drugi kvartal se završava 30. juna.

Na pitanje hoće li se u Fiskalnoj strategiji naći program “Evropa sad 2” odgovorili su da će Fiskalna strategija sadržati sve strateške prioritete 44. Vlade.

Premijer Milojko Spajić je i u ekspozeu, kao i nakon izbora Vlade, saopštio da je cilj Vlade prosječna plata od 1.000 eura, minimalna zarada od 700 eura i sedmočasovno radno vrijeme. To su, uz minimalne penzije od 450 eura, glavne stavke programa “Evropa sad 2”, koji svi sa nestrpljenjem očekuju. Minimalne penzije su povećane na 450 eura od 1. j anuara i mnogi funkcioneri vlasti uporno ponavljaju da je to zapravo početak programa reformi “Evropa sad 2.

– Vodeći se principom očuvanja održivosti sistema javnih finansija, Vlada će sprovesti neophodne reforme u poreskoj i fiskalnoj politici kako bi, uz mjere upravljanja javnom potrošnjom i poboljšanjem poslovnog ambijenta, dinamizirala dalji privredni rast. Fiskalnom strategijom će se predložiti ciljane ključne mjere fiskalne konsolidacije i reforme za povećanje prihoda u srednjem roku. Vlada će pristupiti novim mjerama koje će povećati potencijal prihoda, a koje se, između ostalog, odnose na smanjenje sive ekonomije, reformu poreske i carinske administracije i reformu poreske politike.

U oblasti poreskih reformi, osnovni cilj je stvaranje preduslova za sveobuhvatnu reformu poreskog sistema u cilju proširenja poreske baze, a samim tim i stvaranja novih izvora prihoda. Dodatne politike uključuju oporezivanje neprijavljene imovine i oduzimanje nezakonito stečene imovine, izmjene akcizne politike u skladu sa zakonodavstvom EU, implementaciju novih zakonskih rješenja u oblasti priređivanja igara na sreću, borbu protiv sive ekonomije kako bi se omogućila fer tržišna utakmica, efikasnija strategija smanjenja postojećeg poreskog duga. Vlada takođe planira da dodatno unaprijedi poslovni ambijent kroz set mjera fiskalne politike kojima će se smanjiti poresko opterećenje rada za poslodavce i na taj način unaprijediti konkurentnost domaće privrede, nakon čega će Crna Gora postati država sa jednim od najnižih nameta na zarade zaposlenih u Evropi – poručili su iz MF-a.

Fiskalnu strategiju za period mandata Vlade donosi Skupština, što znači da će je Vlada nakon usvajanja dostaviti poslanicima.

– Na sajtu Ministarstva finansija 27. februara je objavljen javni poziv zainteresovanoj javnosti da se, od samog početka, uključi u pripremu Predloga fiskalne strategije, uz dostavljanje inicijativa, predloga, sugestija i komentara. Do sada nije bilo dostavljenih sugestija kazali su nam iz resora na čijem čelu je Novica Vuković.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak