Kineski električni automobili osvajaju Meksiko

Četiri godine nakon što je usvojen trgovinski sporazum Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA), Meksiko i SAD poput se suočavaju sa zajedničkom zabrinutošću: izgledi da jeftina kineska električna vozila dominiraju brzorastućim tržištem i potkopavaju regionalne proizvođače GM-a (GM automobila ), Ford (F) i Tesla (TSLA) u procesu.
Kineski uvoz je već započeo južno od američkih granica. Uvoz električnih vozila i plug-in hibrida je skočio 443,9%, po vrijednosti, u prvom kvartalu u poređenju sa istim razdobljem prethodne godine, prema podacima S&P Global Market Intelligence.

Sveukupno, 1 od 10 automobila koji se danas prodaju u Meksiku dolazi od kineskog proizvođača automobila, prema Reutersu, sa sedam novih marki koje su ušle na tržište samo prošle godine.

“Gotovo preko noći počeli smo viđati kineske automobile kako voze po Meksiku”, rekao je Juan Carlos Baker, bivši zamjenik meksičkog ministra vanjske trgovine. “U smislu koliko ih često vidite i koliko su agresivne bile njihove marketinške i prodajne kampanje od strane kineskih automobila, to je stvarno prilično očito.”

Međutim, pozivi da se obuzdaju proizvođači kineskih električnih vozila u SAD-u i Meksiku nedavno su se pojačali kao odgovor na povećani uvoz i ulaganja. Prema Bakeru, koji je odigrao ključnu ulogu u izradi USMCA, prijetio jeftinim kineskim električnim vozilima koja će preplaviti tržište nikada nije izazvala zabrinutost u dvije godine dok se pregovaralo o trgovinskom sporazumu.

“Bio sam prisutan na svakom pojedinom sastanku i ne sjećam se da je ikad ambasador Lighthizer ili bilo ko u [kancelariji američkog trgovinskog predstavništva] rekao: ‘Moramo ova pravila o porijeklu ili druge elemente učiniti vrlo strogim jer Kinezi dolaze,'” kazao je on.

Iako je Baker primijetio da nijedan kineski proizvođač automobila još nije započeo proizvodnju vozila u Meksiku, blizina zemlje SAD-u izazvala je poseban uzbunu u Washingtonu. Zakonodavci se plaše da će automobilske kompanije koristiti Meksiko kao spoljna vrata za izbjegavanje američkih carina na uvoz kineskih automobila, koje je predsjednik Joe Biden podigao 100% prošlog mjeseca.

BYD je javno izrazio svoju namjeru da postavi fabriku u Meksiku; međutim, njen najviši direktor je insistirao na tome da kompanija ne planira ući na američko tržište.

Ino tržišta imaju sve veću važnost za kineske kompanije kako domaće tržište sazrijeva, a prodaja u Kini usporava.

Rani uspjeh kineskih automobilskih marki u Latinskoj Americi nudi pogled na njihovu strategiju širenja za izgradnju prisutnosti u zemljama sa velikim brojem sporazuma o slobodnoj trgovini, lakim pristupom resursima i radnom snagom koja nudi visokokvalitetnu proizvodnju po nižoj cijeni trošaka.

“Imate savršen spoj”, rekao je Felipe Munoz, analitičar automobilske obavještajne kompanije Jato. „'Govorimo o 1,2 miliona jedinica godišnje. … Ovo još uvijek ima potencijal rasta. I stoga je Meksiko privlačan svakom proizvođaču automobila.”

Meksiko slijedi put najvećeg tržišta automobila u Latinskoj Americi, Brazilu, gdje su kineske kompanije poput BYD (BYDDY) i Great Wall Motor (GWLLF) već uspostavile proizvodne operacije.

Brazil — već četvrti najveći uvoznik kineskih vozila — zabilježio je porast prodaje novih električnih vozila za 91%, prema podacima Brazilske udruge električnih vozila. Kineski proizvođači automobila BYD, Chery i Great Wall bili su tri od pet najboljih marki automobila.

U Latinskoj Americi, kineski proizvođači električnih vozila već imaju 86% tržišnog udjela, prema Jatu, velikim dijelom zbog agresivne cjenovne konkurencije.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak