G7: Promovisaćemo sigurnu, bezbjednu i pouzdanu vještačku inteligenciju

Grupa sedam zemalja najavljuje da će pojačati aktivnosti ka poboljšanju pristupa upravljanja vještačkom inteligencijom kako bi promovisala veću sigurnost, transparentnost i odgovornost, istovremeno prepoznajući da pristupi i instrumenti politike mogu da variraju među članicama G7.

Vještačka inteligencija (AI) može da igra ključnu ulogu u promovisanju napretka i razvoja u društvu, saopštili su juče u zajedničkoj izjavi predstavnici zemalja G7.

Ta grupa najrazvijenijih zemalja istakla je da će promovisati sigurnu, bezbednu i pouzdanu veštačku inteligenciju, objavljeno je na sajtu G7 Italija.

-Težićemo inkluzivnoj digitalnoj transformaciji usredsređenoj na čovjeka koja podržava ekonomski rast i održivi razvoj, maksimizira koristi i upravlja rizicima, u skladu sa našim zajedničkim demokratskim vrijednostima i poštovanjem ljudskih prava – navodi se u saopštenju.

U tom smislu, G7 je prepoznala potrebu za pristupima upravljanju vještačkom inteligencijom koji podstiču inkluziju, kako bi pomogli u korišćenju potencijala AI na način koji odražava ove vrijednosti i promoviše njen razvoj, uz ublažavanje rizika, uključujući poštovanje ljudskih prava.

– Radićemo na postizanju ovih ciljeva aktivnom saradnjom sa drugim zainteresovanim stranama, organizacijama i inicijativama prema potrebi, kao što su Globalno partnerstvo za vještačku inteligenciju (GPAI) i OECD – saopštila je G7.

-Pojačaćemo našu koordinaciju oko evolucije našeg upravljanja i regulatornih okvira, uključujući razmjenu najboljih praksi – ističe grupa.

U saopštenju se navodi da će biti pojačane redovne konsultacije, kao i koordinacije između odgovarajućih instituta i kancelarija fokusiranih na vještačku inteligenciju, u vezi sa radom na zajedničkom razumijevanju upravljanja rizikom i unaprjeđenju međunarodnih standarda za razvoj i primjenu veštačke inteligencije.

– Pozdravljamo nastojanje ministara industrije, tehnologije i digitalnih tehnologija da unaprijede rezultate Hirošimskog AI procesa, objavljene prošle godine, uključujući razvoj okvira za izvještavanje praćenja Međunarodnog kodeksa ponašanja za organizacije koje razvijaju napredne sisteme veštačke inteligencije – poručuje se u saopštenju G7.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak