Financial Times: Adidasovi šefovi optuženi da su u Kini uzeli milionski mito?

NJEMAČKI proizvođač sportske opreme Adidas istražuje skandal velikih razmjera o navodnoj korupciji u Kini, za koju lokalni zaposlenici grupe procjenjuju da vrijedi nekoliko “miliona eura”, objavio je Financial Times (FT) .

Prema pisanju poslovnog dnevnika, u pismu, koje su navodno napisali “Adidasovi zaposleni u Kini”, navodi se nekoliko kineskih zaposlenh, uključujući izvršnog direktora u odjelu za budžet kompanije za marketing.

Prema dokumentu koji je ovog mjeseca kružio Kinom na društvenoj mreži Xiaohongshu, ekvivalentnoj Instagramu, budžet je 250 miliona eura godišnje.

Pismo danas više nije vidljivo na platformi, ali se navodna kopija, čiju autentičnost AFP nije mogao provjeriti, koristi na nekoliko naloga.

Direktor Adidasa u Kini optužen da je primio “milione”

Dokument koji citira FT optužuje Adidasovo osoblje za primanje mita od pružalaca usluga koje je ovlastila njemačka grupa.

Čelnik Adidasa u Kini optužen je da je primao “milione u gotovini od dobavljača, kao i imovinu, uključujući nekretnine”.

Prema Financial Timesu, Adidas je 7. juna primio pismo u kojem se upozorava globalni brend sa tri trake na “moguća kršenja pravila” u Kini.

Adidas bez komentara

Grupa nije odmah bila dostupna za komentar.

Adidas, koji je debitovao u Kini 1997. godine, nekada je imao više od 10.000 prodavnica, prenose lokalni mediji.

Ali posljednjih godina, grupa se suočila s porastom lokalnih brendova, uključujući Anta i Li Ning.

Adidas prodaja u zemlji je, međutim, porasla u prvom tromjesečju za skoro 8 odsto na godišnjem nivou, prema rezultatima objavljenim u aprilu.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak