Evropske berze naglo padaju zbog Makrona

NA WALL Streetu prošle sedmice indeks S&P 500 dostigao je rekordan nivo, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su evropske berze naglo pale zbog političke neizvjesnosti u Francuskoj.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones izgubio 0,5 odsto, na 38.589 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,6 odsto, na 5.431 bod, a Nasdaq indeks 3,2 odsto, na 17.688 bodova.

Novi rekordi za S&P 500 i Nasdaq uglavnom su vođeni rastom cijena dionica u proizvođačima čipova i tehnološkim kompanijama jer investitori očekuju da će razvoj vještačke inteligencije povećati zarade u tim sektorima.

“To je još uvijek uglavnom priča u tehnološkim dionicama, jer kada pogledate šire tržište, ne vidite učešće koje biste željeli vidjeti na zdravijem tržištu”, rekao je Paul Nolte, analitičar Murphy & Sylvest. Uprkos rekordima, na najvećoj svjetskoj berzi vlada oprez, na što ukazuje i pad Dow Jones indeksa i ispodprosječni obim trgovanja posljednjih dana.

Očekivalo se da će Fed agresivno sniziti kamatne stope

Naime, izblijedile su nade investitora da će američka centralna banka do kraja godine značajno smanjiti kamatne stope. Čelnici Feda su na redovnoj sjednici prošle sedmice odlučili da kamatne stope ostanu nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, što se i očekivalo.

Međutim, smanjili su svoje procjene u pogledu kamata. Prije tri mjeseca čelnici Fed-a su procijenili da bi ove godine mogli tri puta sniziti kamate, dok sada očekuju samo jedno smanjenje. Cijene dionica su mjesecima rasle zbog spekulacija da će Fed ove godine agresivno sniziti kamatne stope, ali to je očigledno bio previše optimističan scenario jer inflacija ostaje znatno iznad Fed-ovog cilja od 2 odsto.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je na konferenciji za novinare da je inflacija značajno pala sa svog vrha, ali da je i dalje previsoka.

Ekstremna desnica bi mogla doći na vlast u Francuskoj

A na evropskim berzama cijene akcija su prošle sedmice naglo pale. Naime, investitore je zabrinula odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore krajem mjeseca, nakon što je krajnje desničarska stranka Marine Le Pen pobijedila na evropskim izborima prošle nedjelje.

Makronova šokantna odluka potresla je političku scenu jer bi na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj na vlast mogla doći krajnja desnica, koja je godinama bila u podređenom položaju. Zbog toga je londonski FTSE indeks prošle sedmice skliznuo 1,2 odsto, na 8.146 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3 odsto, na 18.002 boda, a pariški CAC 6,2 odsto, na 7.503 boda.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak