Da li se pokazalo da je sve u novcu? Ekipa Španije vrijedi tri puta više od reprezentacije Hrvatske, takav je juče bio i rezultat

Sa utakmice Španija-Hrvatska; Foto: Tanjug/AP

Trenutno se ukupna vrijednost, ako je suditi po ugovorima fudbalera i procjeni TransferMarkta, kod hrvatske fudbalske  reprezentacije procjenjuje na 327,7 miliona eura, dok se vrijednost španske fudbalske reprezentacije prema Transfermarktu, procjenjuje na vrtoglavih 965,5 miliona eura.

Iako se u fudbalu često govori da novac nije sve, ipak se i na EURU 2024  i rezultat skoro “poklopio” sa “kapitalizacijom timova” pa je hrvatska fudbalska reprezentacija juče teško poražena od Španije (o:3) na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, slučajno ili ne – otprilike na istom nivou koliko su im i “tanji” pojedinačni ugovori- čak tri puta.

Bloomberg je, prije meča, provjerio koliko hrvatski igrači vrijede pojedinačno.

Na golu je Dominik Livaković , koji igra za Fenerbahče, a njegova trenutna vrijednost je 11 miliona eura prema Transfermarktu.

Tu je  Josip Stanišić , koji igra na poziciji defanzivca za Bayer 04 Leverkusen, a čija je trenutna vrijednost 28 miliona eura.  Joško Guardiol igra kao defanzivac Mančester sitija, a već sada vrijedi oko 75 miliona eura. Sa obeštećenjem od 90 miliona eura, koje je Mančester siti platio Lajpcigu, ušao je u istoriju kao najplaćeniji defanzivac.

Borna Sosa, koji takođe igra i defanzivac, a trenutno igra za Ajaks, vrijedi 7,5 miliona eura. Marin Pongračić (Lecce, sedam miliona),  Martin Erlić (Sasuolo, tri miliona evra),  Josip Šutalo  (Ajax Amsterdam, 15 miliona eura) i  Domagoj Vida (AEK Atina, 1,2 miliona) bore se za mjesto na štoperskim pozicijama.

Jedan od najistaknutijih igrača je Luka Modrić , vezista Real Madrida i kapiten. Prema Transfermarktu, trenutno se procjenjuje na šest miliona eura. Drugi ključni igrač je Marcelo Brozović, koji trenutno igra za Al Nassr, a njegova vrijednost se procjenjuje na 16 miliona eura. Mateo Kovačić  igra za Manchester City na poziciji veznog igrača, a njegova vrijednost se procjenjuje na visokih 30 miliona eura. U samom vrhu napada je Ante Budimir (Osasuna, pet miliona eura), a na krilnim pozicijama  Lovro Majer (Wolfsburg, 20 miliona evra) i  Andrej Kramarić (1899 Hofenhajm, pet miliona eura).

Tu je i Ivan Perišić, koji igra za Hajduk i vrijedi dva miliona eura,   Bruno Petković , igra za Dinamo i vrijedi pet miliona eura. Pored Gvardiola, još jedan mladi talenat je Luka Sučić , koji igra za RB Salcburg, a vrijednost mu se procjenjuje na 15 miliona eura. Odnedavno se ističe i Martin Baturina, čija je vrijednost 20 miliona eura.

Španske zvijezde

Reprezentacija Španije, koa je juče razbila  hrvatske”Vatrene” , vrijedi finansijski tri puta više od reprezentacije Hrvatske.

Kako nabraja Bloomberg, među igračima ističe se Rodri , koji igra za Manchester City , a prema Transfermarktu njegova vrijednost je 120 miliona eura. Iza njega je Lamine Yamal , koji igra za Barselonu, a njegova vrijednost je 90 miliona eura. Po vrijednosti im je blizu Niko Vilijams koji igra za Atletik Bilbao, sa iznosom od 60 miliona eura. Tu je i Dani Olmo iz RB Lajpciga čija je vrijednost 50 miliona eura. Fabijan Ruiz , igrač Pari Sen Žermena, vrijedi 30 miliona eura, Alehandro Grimaldo , igrač Bajera 04 Leverkuzen, vrijedi 45 miliona eura, Robin Le Normand , koji igra za Real Sosijedad, vrijedi 40 miliona, a Golman Španije Unai Simon, koji igra za Atletik Bilbao, vrijedi 30 miliona eura. Tu su i Alvaro Morata, igrač Atletiko Madrida koji košta 16 miliona eura, zatim Daniel Carvajal iz Real Madridačiji ugovor vrijedi 12 miliona eura i njegov klupski kolega Nacho Fernández koji vrijedi tri miliona eura.

Podijeli ovaj članak