Wall Street: Peti uzastopni rekord Nasdaqa

Foto: NYSE

Nasdaq Composite skočio je u petak i zatvorio na rekordu petu uzastopnu trgovinu. Tehnološki bogati indeks porastao je za 0,12% i završio na 17.688,88. S&P 500 pao je za 0,04%, zatvorivši se na 5.431,60 i prekinuo četverodnevni pobjednički niz. Dow Jones Industrial Average pao je za 57,94 boda ili 0,15% i završio na 38.589,16.

Anketa potrošača Univerziteta u Michiganu pokazala je da je raspoloženje potrošača palo na 65,6 u junu, u odnosu na 69,1 u maju. Ovo je bilo ispod procjene Dow Jonesa od 71,5.

Osam od 11 sektora u S&P 500 indeksu skliznulo je tokom sjednice, a jedini dobitnici su komunikacione usluge, intehnologija i potrošačke robe. Unutar širokog tržišnog indeksa više od 360 dionica dan je završilo s padom.

“Stvarnost je takva da će, čak i na ovim tržištima bikova, biti dana kada ćete napraviti stanku i kada će ljudi ostvariti neke dobitke. Imali smo tako snažan niz, posebno nakon mekih PPI-ja i mekog CPI-ja… Mislim da je prilično, prilično prirodno mjesto za pauzu nakon prilično agresivnog rasta,” rekao je Ross Mayfield, analitičar investicijske strategije u Bairdu.

Nade u dalje smanjenje inflacije podstakli su S&P 500 i Nasdaq. S&P 500 i Nasdaq Composite završili su nedjelju s rastom od oko 1,6% odnosno 3,2%.

Veleprodajna inflacija neočekivano je pala za 0,2% prošlog mjeseca, dok su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali da će se mjera povećati za 0,1%. To slijedi analiza indeksa potrošačkih cijena koja je u maju bila nepromijenjeno na mjesečnom nivou.

S druge strane, softverski div Adobe skočio je 14,5% u petak nakon što su rezultati u drugom fiskalnom tromjesečju nadmašili procjene Wall Streeta. Pad Caterpillara i Boeinga uticao je na Dow, dok su Carnival i Norwegian Cruise Line najviše zaostajali na S&P 500.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak