Utvrđen predlog zakona za naftne rezerve

Vlada je juče utvrdila Predlog Zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima, kroz koji je planirano formiranje i održavanje naftnih rezervi, bolje reagovanje na poremećaje na ovom tržištu i dalje ispunjavanje obaveza, koje Crna Gora ima u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva su naglasili da propis predstavlja značajan korak ka zatvaranju pregovaračkog Poglavlja 15 – Energetika.

Planirano je da Crna Gora formira naftne rezerve, tako što će na maloprodajnu cijenu goriva dodati posebnu naknadu, koja nakon formiranja prve količine može biti i niža zavisno od troškova skladištenja i upravljanja rezervama. Državna Uprava za ugljovodonike će formirati obavezne rezerve naftnih derivata i najveći uvoznici naftnih derivata.

U cilju prevazilaženja finansijskih izazova oko formiranja obaveznih rezervi naftnih derivata, dio novca direktne budžetske podrške Crnoj Gori od strane Evropske komisije (EK) za prevazilaženje energetske krize predviđen je za obezbjeđenje obaveznih rezervi. Precizno, za ovu namjenu predviđeno je 7,5 miliona eura, od čega 1,5 miliona eura za adaptaciju i modernizaciju skladišnih rezervoara, dok će ostatak novca biti utrošen na nabavku rezervi naftnih derivata, što će biti dovoljno za realizovanje dijela obaveze, tačnije 15-20 odsto obaveznih rezervi koje moramo imati uskladištene u gotovom proizvodu.

Ovaj predlog zakona trebalo bi da bude upućen Skupštini po hitnom postupku na usvajanje, nakon čega slijedi raspisivanje tender za izvođenje i nadzor nad radovima adaptacije i modernizacije skladišnih rezervoara na terminalu u Baru koji bi trebalo da budu završeni za šest mjeseci.

“Ovim zakonskim rješenjem kreirali smo pravni okvir koji će omogućiti obezbjeđenje sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima u našoj zemlji. Novi zakon precizno uređuje postupke formiranja i održavanja rezervi naftnih derivata, kao i postupke rješavanja poremećaja u snabdijevanju, čime omogućavamo efikasno i pravovremeno reagovanje u slučaju bilo kakvih poremećaja i osiguravamo stabilnost i sigurnost snabdijevanja za sve građane i privredne subjekte. Usvajanjem ovog zakona, približavamo se ispunjenju obaveza preuzetih u procesu pristupanja Evropskoj uniji i postižemo veći stepen energetske sigurnosti”, kazali su iz resora kojim rukovodi Saša Mujović.

Država u postupku pristupanja EU ima obavezu da formira rezerve naftnih derivata u količini od najmanje tromjesječne potrošnje ili uvoza, dok su sami načini njihovog formiranja ostavljeni državama da same izaberu.

Iz Ministarstva energetike su “Vijestima” ranije kazali, da će minimalna količina obaveznih naftnih rezervi koje je Crna Gore dužna da formira, odgovarati količini za 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza ili 61 dana prosječne dnevne potrošnje, pri čemu će se uzeti u obzir ona količina koja bude veća.

Podijeli ovaj članak