MMF odobrio 800 miliona dolara zajma Argentini

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara za pomoć pri ekonomskom oporavku, najavljujući da je program kreditiranja “čvrsto na pravom putu”. Argentina ima program vrijedan 44 milijarde dolara s MMF-om, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane za rast, inflaciju i devizne rezerve. MMF je u jučerašnjem saopštenju naveo da je njegov Izvršni odbor završio osmu reviziju tog aranžmana.

“Zaključujući reviziju, Izvršni odbor je ocijenio da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima učinka ispunjenim do kraja marta 2024. godine”, saopšteno je iz MMF-a.

On je dodao da će za održavanje tog napretka biti potrebno poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, preduzimanje koraka ka poboljšanju okvira monetarne i devizne politike i sprovođenje reformi za rast, navodi se.

Argentinska vlada je najavila da će započeti razgovore sa MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik Javier Miley, koji je preuzeo dužnost u decembru, implementirao opsežne fiskalne reforme i ozbiljno ograničio vladinu potrošnju kako bi se uhvatio u koštac s trocifrenom inflacijom, smanjenjem ekonomije i negativnim deviznim rezervama.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalni suficit na početku godine i stabilizuje svoju valutu, pezo.

Mjesečna stopa inflacije u Argentini u maju bila je najniža od 2022. godine, pokazali su zvanični podaci u četvrtak, smanjivši se peti mjesec zaredom na 4,2 posto zahvaljujući mjerama štednje libertarijanke Miley.

Siromaštvo raste, protesti su izbili. Međutim, tamošnja vlada se suočava sa izazovima, jer ekonomija zastaje, a nivo siromaštva raste. U srijedu su u glavnom gradu izbili protesti zbog daljih reformi koje predviđaju smanjenje budžeta.

Paket reformi koje je predložila Miley za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje uključuje proglašenje vanrednog stanja, smanjenje penzija i smanjenje radnih prava.

MMF napominje da će Argentini biti potrebni kontinuirani napori da podrži ugrožene i postigne “agilno” kreiranje politike u budućnosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak