Dioničari Tesle odobrili Musku platu od 56 milijardi dolara

Dioničari Tesle u četvrtak su glasali za ratifikaciju ogromnog plana plata izvršnog direktora Elona Muska za 2018., pet mjeseci nakon što je sudija u Delawareu naredio kompaniji da povuče paket, utvrdivši da ga je upravni odbor nepropisno odobrio.

Na Teslinoj godišnjoj skupštini u Austinu, u Teksasu, glasanje o podršci planu kompenzacije ne poništava odluku suda, ali osigurava pobjedu u odnosima s javnošću za Muska i moglo bi pomoći u njegovim nastojanjima da usmjeri sud da mu da njegove mogućnosti sprovođenja u budućnost.

Paket odštete prije je vrijedio čak 56 milijardi dolara u dionicama Tesle. U januaru je sud u Delawareu nazvao platu “nevjerovatnom”. Sutkinja Kathaleen McCormick utvrdila je da članovi Teslinog odbora nisu bili nezavisni od Muska, nisu uspjeli pravilno pregovarati s izvršnim direktorom i dioničarima nisu dali potpunu sliku prije nego što su od njih zatražili da glasuju o njegovom planu plaća.

Dionice Tesle porasle su 2,9% u trgovanju u četvrtak na 182,47 dolara nakon što je Musk objavio na X-u da će predlog biti odobren. Dionice su još uvijek u padu od 27% tokom godine, budući da Tesla računa s padom prodaje povezanim sa zastarjelom linijom električnih vozila i povećanom konkurencijom u Kini.

Na godišnjem sastanku održano je konačno glasanje o desetak zamjenskih prijedloga, uključujući nastojanje Muska da premjesti Teslino mjesto osnivanja iz Delawarea, gdje je većina velikih javnih kompanija osnovana, u Teksas, gdje se nalazi najveća fabrika proizvođača automobila u SAD-u. Dioničari su glasali za taj potez.

Na posljednjoj skupštini dioničara, u maju 2023., Musk je predvidio da će se ekonomija oporaviti nakon 12 mjeseci, rekao je da će Tesla isporučiti proizvodne Cybertruckove krajem 2023. i obavijestio ulagače da će Tesla “isprobati malo reklamiranja” i vidjeti kako ide.

Nedavna inflacija i podaci o radnim mjestima ukazuju na određeno poboljšanje. Tesla je krajem 2023. održao događaj dostave Cybertrucka, a tokom prošle godine oglašavao se, uključujući X, kompaniju društvenih medija prije poznatu kao Twitter koju je Musk kupio za 44 milijarde dolara krajem 2022., prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak