Apple je sada najvrednija kompanija u SAD-u

Apple je u četvrtak prestigao Microsoft i postao najvrednija kompanija u Sjedinjenim Državama, jer su najave na njihovoj godišnjoj Svjetskoj konferenciji programera, uključujući generativne AI funkcije za iPhone, poslale dionice u nebo.

Tržišna kapitalizacija Apple-a zatvorena je otprilike na 3,29 triliona dolara u četvrtak, iznad Microsoftovih 3,28 triliona. Dionice Apple-a porasle su za 0,6% u četvrtak i skočile su za 8,8% do sada ove sedmice. Dionice Microsofta porasle su za 0,1% u četvrtak.

Povratak proizvođača iPhone-a dolazi samo sedmicu nakon što je Nvidia 5. juna premašila Apple i postala druga najveća javna kompanija u SAD-u. Nvidia sada zauzima treće mjesto, iza Microsofta.

Apple je u ponedjeljak najavio partnerstvo sa tvorcem ChatGPT-a, OpenAI, kako bi pokretao neke od funkcija svog telefona. Iako će partnerstvo vjerovatno kompaniji dati veoma potreban podsticaj, Appleovo usklađivanje sa kompanijom i tehnologijom koja još nije stekla javno povjerenje izazvalo je kritike, posebno zbog uzimanja korisničkih unosa i njihovog uključivanja u skup podataka ChatGPT-a. To bi moglo izazvati neke izazove privatnosti u budućnosti za kompaniju koja je dugo prioritizirala sigurnost i anonimnost svojih korisnika.

Ipak, veliki pomak ka AI mogao bi podstaći rast prodaje iPhone-a i usluga za godine koje dolaze, jer korisnici sada čekaju duže da nadograde svoje uređaje i neizvjesno ekonomsko okruženje utiče na potrošače, posebno u Kini. Kompanija se također suočava sa regulatornim nadzorom u Washingtonu, prenosi CNN.

Podijeli ovaj članak