Predstavnici TUI-a u ponedjeljak u Crnoj Gori

Da Crna Gora ima brojne potencijale u koje vrijedi ulagati, ocjena je njemačkih privrednika na sastanku s premijerom Milojkom Spajićem drugog dana Ekonomskog foruma u Berlinu. Već u ponedjeljak u Crnu Goru stiže poznati njemački turoperator, najavio je premijer koji je njemačke privrednike upoznao sa reformama koje su preduzete u Crnoj Gori.

Crna Gora ponovo je na pravom putu, kaže poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Tilman Kuban, koji se na ekonomskom forumu sastao s premijerom Milojkom Spajićem.

– Crna Gora ponovo je predvodnik zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, zato tražimo nove ideje kako bi njemačke investitore doveli u Crnu Goru. Zato ću uskoro posjetiti vašu zemlju kako bi detaljnije razmotrili određene projekte – kazao je za TVCG Tilman Kuban, šef poslanika CDU-a.

Upravo su investicije, jačanje konkurentnosti, smanjenje birokratskih procedura kako bi se ubrzao ekonomski rast teme o kojima su razgovarali njemački privrednici i političari na dvodnevnom forumu.

Namjera je, kažu, podstaći privredu i trenutno 20 kompanija planira investicije vrijedne 80 milijardi eura. Mogućnost za investiranje vide i u Crnoj Gori.

– Veliko je interesovanje za ono što je imao da kaže premijer Spajić, da čujemo koje su reforme preduzete i dobre primjere koji su primjenjeni u Crnoj Gori za podsticaj privrede. Naša biznis elita veoma je zainteresovana za ono što Crna Gora može da ponudi, posebno u oblasti turizma, infrastrukture, ali i industrije -ističe Ton Simon Štajnbrik član Ekonomskog foruma CDU, prenosi portal RTCG.

Turizam je važna oblast jer je Crna Gora zemlja s divnom prirodom i dobro bi bilo da se, zajedno sa susjednim zemljama okrene održivom razvoju. Siguran sam da bi Crna Gora u budućnosti mogla da obezbijedi dovoljno energije za region i šire. Naravno, tu su i bankarski sektor i finansije, ističe FRENK Šajdig, DZ banke Njemačke.

– Crna Gora bi od zemlje koja zavisi od električne energije i fosilnih goriva mogla da postane veliki proizvođač čistih izvora energije i to bi bio dobar scenario za vašu zemlju, jer bi bili konkurentni – ističe Johen Vermut, Fond za zelenu tranziciju.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak