Peking pozvao EU na deeskalaciju situacije poslije novih carina na kineska električna vozila

Peking se nada da će Evropska unija ponovo razmotriti carine na kineska električna vozila i prestati da ide dalje u „pogrešnom pravcu“ kako bi zaštitila svoju autoindustriju od konkurencije.

Reakcija Kine i drugih uključenih u spor, uključujući evropske i kineske proizvođače automobila, kao i neke industrijske grupe, ukazuje na jasno protivljenje odluci EU i želju za deeskalacijom situacije, prenosi Reuters.

Kina je saopštila da će preduzeti mjere kako bi zaštitila svoje interese nakon što je Evropska komisija najavila da će uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvoz kineskih električnih automobila od jula. To znači milijarde eura dodatnih troškova za proizvođače automobila, prema proračunima baziranim na podacima o trgovini EU iz 2023. godine.

„U svijetlu njihove ekonomske strukture i ogromne veličine, Kini i EU je najbolje da se udruže po pitanjima glavnih ekonomskih i trgovinskih interesa. Bilo bi isplativije za EU da iskoristi kineske prednosti kako bi razvila sopstvenu industriju električnih vozila“, navedeno je u komentaru kineske državne agencije Sinhua.

EU je donijela odluku o povećanju carina nakon što je Vašington učinio to pre nepunih mjesec dana kada je podigao carine na EV iz Kine na 100 procenata. SAD i EU tvrde da su carine uvedene kako bi se zaštitila domaća automobilska industrija od kineske konkurencije, koja je navodno u prednosti zbog subvencija, dok Peking to odlučno negira.

Akcije kineskih proizvođača električnih automobila uglavnom nisu izgubile vrijednost posle odluke EU, koja je bila očekivana. Akcije kompanije BYD na berzi u Hong Kongu porasle su za više od sedam odsto u ranom trgovanju, dok su akcije u Šenženu porasle za više od pet odsto. Vrijednost akcija ostalih kineskih proizvođača mahom je porasla.

Podijeli ovaj članak