OECD: Turska ekonomija zabilježila najveći rast među zemljama G20 u prvom kvartalu

Dok je ekonomski rast zemalja G20 u prvom kvartalu ove godine bio u prosjeku 0,9 posto, Turska je bila zemlja s najvećim ekonomskim rastom među zemljama G20 u ovom periodu, sa 2,4 posto, javlja Anadolu agencija.

Prema vodećim podacima o ekonomskom rastu za prvi kvartal godine koje je objavila Organizacija za ekonomski razvoj i saradnju (OECD), privredni rast u zemljama G20 blago je porastao u odnosu na 0,7 odsto u prethodnom kvartalu.

Ekonomije G20 rasle su u prosjeku za 0,9 posto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prethodni kvartal.

Pokretačka snaga ekonomskog učinka bio je rast u ekonomijama Kine i Indije. Kina, Indija, Turska, Saudijska Arabija, Južna Koreja i Indonezija zabilježile su veći rast od ukupnog G20.

Turska je zemlja sa najvećim ekonomskim rastom među zemljama G20 sa 2,4 posto, slijede Indija sa 1,9 posto, Kina sa 1,6 posto, Saudijska Arabija sa 1,4 posto, Južna Koreja sa 1,3 posto i Indonezija sa 1,2 posto.

Privreda Saudijske Arabije oporavila se u prvom kvartalu ove godine nakon kontrakcije od 0,6 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Ekonomski rast bilježi se u Kini, Južnoj Koreji i Turskoj u odnosu na posljednji kvartal prošle godine, a blago je smanjen u Indiji i Indoneziji.

Američka ekonomija porasla je za 0,3 posto u prvom kvartalu ove godine, što ukazuje na usporavanje u poređenju sa rastom od 0,8 posto u prethodnom kvartalu.

Ekonomija bilježi pad od 0,5 posto u Japanu i 0,1 posto u Južnoj Africi. Brazil, Velika Britanija i Njemačka bile su zemlje u kojima je ekonomski oporavak zabilježen u prvom kvartalu ove godine.

Ekonomski rast u zemljama G20 u prvom kvartalu ove godine izračunat je kao 3,3 posto na godišnjem nivou. Među zemljama G20, Indija je bila zemlja sa najvećim godišnjim privrednim rastom u ovom periodu sa 8,4 posto, dok je slijedi Turska sa 7,4 posto.

Ekonomija Saudijske Arabije se u prvom kvartalu ove godine smanjila za 1,5 posto na godišnjem nivou, što je čini zemljom s najvećim smanjenjem među zemljama G20.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak