Moskovska berza obustavlja trgovanje dolarima i eurima

Moskovska berza (MOEX) saopštila je da od danas više neće biti dostupna trgovina dolarima i eurima, nakon novih ograničenja koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele protiv Rusije.

“Zbog uvođenja restriktivnih mjera od SAD-a protiv grupacije Moskovske berze, berzanska trgovina i obračuni isporučivih instrumenata u američkim dolarima i eurima su suspendovani”, saopštila je centralna banka Rusije, javlja Reuters.

Banka je izdala hitno saopštenje, uprkos državnom prazniku u Rusiji, kako bi uvjerila ljude da su njihovi bankarski depoziti u dolarima i eurima bezbjedni, prenosi B92.

“Kompanije i pojedinci mogu da nastave da kupuju i prodaju američke dolare i eure preko ruskih banaka. Sva sredstva u američkim dolarima i eurima na računima i depozitima građana i kompanija ostaju bezbjedna”, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je ruskim medijima da Moskva neće ostaviti “agresivne akcije” Vašingtona bez odgovora.

Ranije danas, Ministarstvo finansija SAD-a i Stejt department otkrili su da će preko 300 pojedinaca i entiteta biti dodato na listu sankcija zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Podijeli ovaj članak