Guterres upozorio da je sistem međunarodne trgovine pred raspadom

Sistem međunarodne trgovine na ivici je raspada u jeku rastućih geopolitičkih napetosti, izjavio je u srijedu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, upozoravajući svijet da se ne ‘dijeli’ na suparničke blokove.

“Međunarodni trgovinski sistem ugrožen je sa svih strana i koleba se na rubu raspada”, izjavio je Guterres na svečanosti povodom 60. godišnjice Agencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

On je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Evropi u Ženevi kazao: “Geopolitičke napetosti rastu, nejednakosti rastu, klimatska kriza teško pogađa brojne zemlje u razvoju”.

“Novi i dugotrajni sukobi imaju široke posljedice po globalnu ekonomiju. Trgovina je postala mač s dvije oštrice – izvor i prosperiteta i nejednakosti, međusobne povezanosti i ovisnosti, ekonomske inovacije i degradacije okoliša”, naveo je.

Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond mjesecima upozoravaju na geoekonomsku fragmentaciju, u kojoj zemlje favoriziraju trgovinu unutar svoje regije ili određenog trgovinskog bloka, a ne na globalnom nivou, prenosi AFP.

Podijeli ovaj članak