Dokić: Smanjivanjem EUROIBOR-a šalje se pozitivan signal

Odluka Evropska centralne banke da smanji kamatne stope, bila je očekivana, kazao je u izjavi za Gradsku RTV ekonomski analitičar Davor Dokić. Naglašava da će zbog takvog poteza građani jeftinije pozajmljivati novac, a privreda može računati na povoljnije investicione kredite. Sa druge strane, ekonomski analitičar Mirza Mulešković upozorava da pad kamatnih stopa može dovesti do povećanja stope inflacije.

Svjetske banke, čije su valute značajne na tržištu novca, učiniće sve kako bi se trend pada kamatnih stopa nastavio, a ovo je tek početak, kaže Dokić.

„On je bio u piku i sad je počeo da pada i ići će još dolje, to je sigurno. Ove godine je Evropska banka projektovala inflaciju u euro zoni na nivou 2,5 do 2,8 posto. Vi znate da u ekonomiji postoji termin tzv. poželjne inflacije, to je 2 posto godišnje, sve preko toga je opasnost“, smatra Dokić.

Vlada i Centralna banka Crne Gore moraju biti na oprezu, poručuje Mulešković. Kako ističe, smanjenje kamatnih stopa dovodi do povećanja potrošnje, što može prouzrokovati rast inflacije.

„Podizanje kamatnih stopa koje smo imali jeste bio jedan od instrumenata u borbi protiv inflacije i upravo sad moramo da vidimo na koji će način da reaguje tržište kada dolazi do pada kamatnih stopa. Upravo zbog toga što kad dođe do pada kamatnh stopa povećava se količina novca u opticaju zbog toga što imamo mnogo veći iznos kredita, koji se izdaju kako građanima tako i privredi, i na taj način se povećava potrošnja a potrošnja izaziva dodatnu inflaciju“, upozorava Mulešković.

Smanjivanjem EUROIBOR-a, šalje se pozitivan signal građanima i privredi, saglasni su naši sagovornici.

„Kad padnu kamatne stope, ljudi više uzimaju novac, više investiraju, čim imate više investicija imate i stopu privrednog rasta, a kad imate to imate veći BDP“, objašnjava Dokić.

I Mulešković je sličnog mišljenja.

„Ako se samo sjetimo perioda od prije godinu dana, vidjeli smo veliki broj građana ali i privrede koja je bila u neizvjesnosti od toga šta će se dešavati u nekom narednom periodu, jer su zbog rata u Ukrajini plaćali mnogo skuplje kredite“, podsjeća Mulešković.

Benefite odluke Evropske banke da smanji kamate, u krajnjem bi trebali da imaju građani Crne Gore koji planiraju da se kreditno zaduže, zajednički je stav sagovornika Gradske TV.

Podijeli ovaj članak