10 najposjećenijih zemalja u 2023. (infografika)

Foto: pixabay.com

Razvoj komercijalne avijacije u posljednjih nekoliko decenija učinio je veliki dio svijeta dostupnim mnogima. Samo u 2023. godini, globalni dolazak turista dostigao je 1,3 milijarde.

Ova grafika prikazuje najposjećenije zemlje u 2023. godini, na osnovu ukupnog broja stranaca koji ulaze u svaku zemlju. Podaci su preuzeti od Svjetske turističke organizacije (UN Tourism) i Nacionalne administracije za imigraciju Kine.

Source: Visualcapitalist.com

Evropa je najtraženija destinacija koja privlači najviše međunarodnih turista širom svijeta. Sedam od 10 najboljih destinacija nalazi se u Evropi..

Na vrhu liste, Francuska je prošle godine primila 100 miliona posjetilaca. Očekuje se da će zemlja ponoviti rezultate i 2024. godine, na šta će uticati Olimpijske igre u Parizu 2024. koje se održavaju u julu i avgustu.

Source: Visualcapitalist.com

Španija je slijedila Francusku sa 85 miliona posjeta 2023. godine, a Sjedinjene Države su na trećem mjestu sa 67 miliona turista koji su stigli u toj godini.

Kina je godinama među top destinacijama, ali je broj posjetilaca drastično opao posljednjih godina zbog ograničenja COVID-19. Broj stranih posjetilaca u Kini pao je sa 65,7 miliona u 2019. na samo 35,5 miliona u 2023. nakon što je zemlja usvojila stroga ograničenja.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak