Raste broj “zombi” kompanija u svijetu

Analiza Associated Pressa pokazala je da je broj “zombi” kompanija kojima se javno trguje – onih koji su toliko opterećene dugovima da se bore da plate čak i kamate na svoje kredite – porastao na skoro 7.000 širom svijeta.

Takozvane ‘Zombi’ kompanije uskoro bi se mogle suočiti sa “danom obračuna”, s rokovima dospijeća stotina milijardi eura zajmova koje možda neće moći vratiti.

„Biće ugašene“, rekao je generalni direktor Valens Securities, Robert Spivey, o najslabijim kopanijama.

Evo ključnih zaključaka iz AP analize:

Šta je “zombi” kompanija?

‘Zombiji’ se obično definišu kao kompanije koje nisu uspjele zaraditi dovoljno novca od poslovanja u posljednje tri godine da plate čak ni kamatu na svoje kredite. Njihov broj je narastao jer su niske kamatne stope godinama omogućavale kompanijama da nagomilaju mnogo jeftinih dugova, da bi ih udarila tvrdoglava inflacija koja je gurnula troškove zaduživanja na najviše decenije.

AP-ova analiza pokazala je da su njihovi rizici skočili u protekloj deceniji za trećinu ili više u Australiji, Kanadi, Japanu, Južnoj Koreji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u, uključujući kompanije koje vode Carnival Cruise Line, JetBlue Airways, Wayfair, Peloton , italijanski Telecom Italia i britanski fudbalski gigant Manchester United.

Mnogim kompanijama nedostaju duboke gotovinske rezerve, a kamate koje plaćaju na mnoge njihove kredite su promjenjive, a ne fiksne, pa im više stope škode upravo sada.

Zašto su ‘zombi kompanije’ briga za ekonomiju?

Kako je rastao broj ‘zombi kompanija’, tako je rasla i potencijalna šteta ako su primorani podnijeti zahtjev za bankrot ili trajno zatvoriti svoja vrata. Kompanije u analizi AP-a zapošljavaju najmanje 130 miliona ljudi u desetak zemalja.

Broj američkih kompanija koje bankrotiraju već je dostigao 14-godišnji maksimum, što se očekuje u recesiji, a ne u ekspanziji. Korporativni bankroti su takođe nedavno dostigli maksimume od skoro decenije ili više u Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španiji.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine, stotine ‘zombija’ refinansirale su svoje kredite dok su zajmodavci otvarali svoje novčanike u iščekivanju da će Federalne rezerve početi sa smanjivanjem u martu. Taj novi novac pomogao je da dionice više od 1.000 ‘zombija’ u AP-ovoj analizi porastu za 20% ili više u posljednjih šest mjeseci.

Ali mnogi se nisu ili nisu mogli refinansirati, a vrijeme ističe.

Tokom ljeta i septembra, kada mnogi investitori sada očekuju prvo i jedino smanjenje Fed-a ove godine, kompanije pogođene dugom moraće otplatiti 1,1 bilion dolara zajmova, prema analizi AP-a, dvije trećine ukupnog iznosa dospijeća do kraj godine.

Neki stručnjaci kažu da bi ‘zombiji’ mogli izbjeći otpuštanja, rasprodaju poslovnih jedinica ili kolaps ako centralne banke uskoro smanje kamatne stope, iako bi raštrkana neplaćanja i bankroti i dalje mogli otežati ekonomiju.

Wall Street ne paniči. Investitori su kupovali dionice nekih ‘zombija’ i njihovih ‘junk obveznica’, za koje agencije za procjenu kredita smatraju da su najviše izložene riziku od neplaćanja. Iako to može pomoći ‘zombijima’ da prikupe gotovinu u kratkom roku, investitori koji ulažu novac u ove hartije od vrijednosti i podižu njihove cijene mogli bi se na kraju suočiti s velikim gubicima.

“Ako stope ostanu na ovom nivou u bliskoj budućnosti, doživjećemo još bankrota,” rekao je George Cipolloni, menadžer fonda u Penn Mutual Asset Management. “U jednom trenutku novac dođe na naplatu, a oni ga neće imati. Igra je gotova.”

Kako kupci dionica nanose štetu ‘zombi kompanijama’?

Agencije za kreditni rejting i ekonomisti godinama upozoravaju na opasnosti od gomilanja dugova na koje su kamatne stope padale, ali su dobile veliki pomak kada su centralne banke širom svijeta smanjile referentne stope na skoro nulu u finansijskoj krizi 2009., a zatim ponovo u Pandemija 2020-21.

Bio je to ogroman eksperiment bez presedana koji je osmišljen da izazove pijanstvo u zaduživanju koje bi pomoglo u sprečavanju depresije širom svijeta. To je takođe stvorilo ono što su neki ekonomisti nazvali kreditnim mjehurima koji se proširio daleko izvan granica, s niskim stopama koje su takođe privukle velike zajmove od strane vlada, potrošača i većih, zdravijih kompanija.

Ono što je mnoge ‘zombije’ izdvajalo je to što njihov dug nije korišten za širenje, zapošljavanje ili ulaganje u tehnologiju, već za stvari poput otkupa vlastitih dionica.

Ove takozvane otkupe omogućavaju kompanijama da povuku dionice ili ih skinu s tržišta, što je način da nadoknade nove dionice stvorene za vrhunske rukovodioce kako bi povećali svoje platne pakete. Ali previše otkupa dionica može oduzeti novac iz poslovanja.

To je bio slučaj sa “zombi” kompanijom Bed Bath & Beyond. Maloprodajni lanac koji je nekada imao 1.500 prodavnica godinama se mučio, ali njegovo teško zaduživanje i odluka da potroši 7 milijardi dolara u deceniji na otkupe su odigrali ključnu ulogu u njegovom padu. Plate za samo tri top rukovodioca premašile su 140 miliona dolara, prema podacima kompanije Equilar, iako su njene dionice pale sa 80 na nulu. Desetine hiljada radnika u svih 50 država izgubilo je posao dok je lanac prošle godine krenuo u stečaj.

Izvor :Euronews.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak