Osjećate li se kao da vam treba ‘tihi odmor?’ Zašto to nije dobar znak

Šta je najnoviji trend pretvaranja "da rade", ili takozvani tihi odmor

Za mnoge po kancelarijama ljeto je jedno od najsporijih doba godine. Kako klijenti i saradnici odlaze na odmor i provode više vremena sa svojim porodicama, radni dan može postati malo manje naporan.
Viši saradnik Jack Kelly ističe u svojoj nedavnoj priči za Forbes da bi ovaj opušteniji tempo mogao navesti neke radnike da isprobaju najnoviji trend “pretvaranja da rade”: takozvani tihi odmor.

Kelly piše o nedavnoj anketi Harrisa, koja je otkrila da je skoro 40% radnika millennialaca reklo da uzimaju slobodno vrijeme, ali to formalno i ne komuniciraju sa svojim menadžerom.

Kako to rade? Koristeći zaobilazna rješenja kao što je periodično pomicanje kompjuterskog miša da se pojavi „online“, ili zakazivanje poruka i e-poruka za slanje izvan radnog vremena kako bi se ostavio utisak da rade prekovremeno,  tj. radeći do večeri.
Ovakvo ponašanje je nepošteno, pa čak i opasno, jer zaposleni koji učestvuju u tihom odmoru rizikuju da budu otkriveni, što bi u najboljem slučaju dovelo do gubitka povjerenja kod poslodavca, a u najgorem moglo biti razlog za otkaz.
Ipak, Harrisova anketa je otkrila da mnogi “tihi turista na radnom mjestu” ima razloga za učešće u toj aktivnosti, a anketa je pokazala da je 76% američkih radnika izrazilo želju da se njihovi poslodavci više fokusiraju na vrijednost odmora, dok skoro 80% Amerikanaca ne koriste svoju maksimalnu količinu plaćenog odmora, navodeći „pritisak da uvijek budu dostupni“ kao glavni razlog.
Anketa je takođe pokazala da se mnogi radnici plaše posljedica traženja previše slobodnog vremena (čak i ako su sati uključeni u njihov paket beneficija), navodeći zabrinutost poput straha da će biti zanemareni zbog povišica ili unapređenja.
Zato je Kellyna priča o pretvaranju ljudi da rade fascinantna, jer pokazuje da postoji rastući jaz između zaposlenih i poslodavaca, kada je u pitanju korišćenje plaćenog slobodnog vremena.

Kako bi smanjio taj jaz i izbjegao izgaranje, Kelly predlaže da provjerite svoj priručnik za zaposlenike ili da razgovarate s HR-om kako biste bili sigurni da u potpunosti razumijete politiku traženja slobodnog vremena. Osim toga, važno je da se potrudite tako da imate otvoren odnos sa svojim šefom, dakle, odnos od povjerenja, što će unaprijediti planove za godišnji odmor, i taj odmor biti ostvariv.

A ako se izgradnja takve vrste odnosa sa svojim nadređenim čini nemogućim, možda je vrijeme da se zapitate da li je vaša trenutna radna situacija održiva i da li bi promjena ambijenta mogla biti najbolja. Ako ste primorani da razmotrite varljive opcije kao što je “tihi” odmor, rizikujete svoju karijeru.

Izvor: Forbes

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak