Zeleno svjetlo za kule na pjeni od mora u Budvi

Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u ponovnom postupku donio je rješenje kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica “Riviera Montenegro Hotel & Residences” dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Pomenuti Direktorat je početkom februara obavijestio Upravni sud da je postupio po Zakonu o upravnom postupku u vezi s upravnim sporom po tužbi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i donio rješenje kojim je poništeno rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 18. marta 2022. kojim je izdata saglasnost kompaniji “Mia Investments” na idejno rješenje hotela sa apartmanima.

Odlukom Upravnog suda naložen je ponovni postupak, što je resor na čijem je čelu minister Janko Odović uradio, te donio istovjetno rješenje, kao i prije tri godine, kada je kompanija koja, kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, okuplja biznismene iz Turske dobila zeleno svjetlo da gradi kule na parceli od 8.500 kvadrata ispred Jadranskog sajma, na samo 30 metara od Slovenske plaže, jedinoj preostaloj neizgrađenoj lokaciji uz more u Budvi, od “Avale do Zavale”.

Ovim je stavljena tačka na gotovo petogodišnju pravnu borbu koji vodi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, dok su njime upravljali kadrovi Demokrata, koji od početka osporavaju gradnju hotela, smatrajući da je na toj parceli potrebno da se gradi kongresni centar i hotel kongresnog tipa.

“Konstatuje se da je idejno rješenje za izgradnju hotela sa pet zvjezdica izrađeno u skladu sa smjernicama planskog dokumenta – Detaljnog urbanističkog plana Budva centar – izmjene i dopune u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta. Aktom ovog ministarstva od 14. maja dostavilo je na izjašnjenje pravnom zastupniku “Mia invetsmnets” advokatskoj kancelariji “Komnenić& partners” i Opštini Budva da se u roku od pet dana izjasne. Kako u naloženom roku nije dostavljeno traženo izjašnjenje ni od “Komnenić & partners” ni od Opštine Budva, to je Direktorat nastavio dalje upravne aktivnosti”, navodi se u rješenju.

Advokat Miloš Komnenić, koji zastupa “Mia investments” kazao je “Vijestima” da nakon dužeg medijskog ćutanja obavještavaju javnost da je investitor nakon zakonito sprovedenog postupka u kojem su pribavljenja izjašnjenja uključenih strana, a posebno Opštine Budva, dobio ponovnu saglasnost u okviru postupka, identično kao i 2021.

“Shodno tome nastavljamo gradnju odmah nakon isteka zabrane izvođenja radova tokom turističke sezone. Ovo je drugi put da se isto rješenje ukida i donosi od strane Ministarstva 2021. i sada 2024. a uvijek iz procesnih razloga”, istakao je Komnenić.

Podsjećamo, projektom koji je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je gradnja hotela sa pet zvjezdica, 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

U proteklih nekoliko mjeseci nekoliko desetina apartmana je već prodato, o čemu svjedoče i tereti koji su upisani na parceli.

Gradnja kula se realizuje na parceli od 8.500 kvadrata u vlasništvu kompanije “Safiro Beach”, koja je sa turskom firmom zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji još 2018.

Nekadašnji gradonačelnik Budve, aktuelni ministar odbrane Dragan Krapović u nekoliko navrata je pozivao Specijalno državno tužilaštvo, te nedavno dopunio krivičnu prijavu smatrajući da istražitelji treba da ispitaju cijeli projekat.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak