Tesla upozorava: Ilon Mask odlazi ako mu ne odobre bonus

Predsednica upravnog odbora Tesle Robin Denholm apelovala je na akcionare da odobre ogroman kompenzacioni paket za Ilona Maska, vrijedan 56 milijardi dolara. Odluka o isplati ovog bonusa biće donijeta 13. juna, kada će akcionari po drugi put glasati nakon što je prvi pokušaj poništen zbog proceduralnih nepravilnosti.

„Ilon nije tipičan izvršni direktor, a Tesla nije tipična kompanija“, napisala je Denholm u pismu akcionarima, naglašavajući da je potrebno „nešto drugačije“ da bi se motivisala osoba poput njega.

Denholm je nagovijestila da Mask može preći na druge projekte ukoliko ne bude adekvatno motivisan. „Ilon definitivno nema neograničeno vrijeme… Želimo da te ideje, ta energija i to vrijeme budu posvećeni Tesli“, rekla je Denholm.

Paket kompenzacija od 56 milijardi dolara učinio bi Maska najplaćenijim izvršnim direktorom u modernoj istoriji.

Denholm je naglasila da odobravanje ovog paketa „nije stvar novca“.

„Ilon je već jedan od najbogatijih ljudi na planeti”, piše The Verge.

Investitori su zabrinuti zbog Mask-ovog fokusa na druge projekte, kao što su SpaceX, The Boring Company, Neuralink, X i xAI. Nekoliko proxy firmi preporučilo je akcionarima da glasaju protiv predloga.

Međutim, rano glasanje ukazuje da Mask može dobiti ono što želi, sa više od 80 odsto glasova koji su u korist paketa.

Mask traži veću kontrolu nad Teslom, u obliku 25 odsto udjela u kompaniji, kako bi ostvario ciljeve razvoja vještačke inteligencije i autonomnih vozila. On je zaprijetio da će izdvojiti Teslin rad na vještačkoj inteligenciji u zasebnu kompaniju ako njegovi zahtjevi ne budu ispunjeni, prenosi Novaekonomija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak