Visa i MasterCard se suočavaju sa novim tužbama u Ujedinjenom Kraljevstvu

Globalni procesori plaćanja B i Mastercard moraju se suočiti s novim skupom tužbi zbog naknada koje se naplaćuju maloprodaji, nakon što je londonski sud u petak presudio da se kolektivni slučajevi pokrenuti u ime trgovaca mogu nastaviti.

Dvije firme se već suočavaju s dugačkom listom tužbi u Londonu zbog multilateralnih naknada za razmjenu, koje trgovci plaćaju kada potrošači koriste karticu za kupovinu.

Visa i Mastercard su tužene od strane stotina tužitelja na londonskom žalbenom sudu za konkurenciju, koji zajedno vodi različite slučajeve.

Komercijalne i međuregionalne kartice potraživanja za vozila posebne namjene pokrenule su još jedan set tužbi protiv Visa i Mastercarda 2022. godine, tražeći odštetu u ime trgovaca koji su navodno bili prenaplaćeni.

Sud  je prvobitno odbio da potvrdi sve predmete prema režimu kolektivnog postupka u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je sličan grupnim tužbama u Sjedinjenim Državama.

Međutim, sud je u petak odlučio da će predmeti biti ovjereni, i podložno je svim zastupanjima drugih strana koje bi mogle imati interes u predmetima.

Reuters

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak