Norveški penzioni fond glasaće protiv Muskove ogromne plate

Norveški državni penzioni fond vrijedan 1,7 triliona dolara saopštio je u subotu da će glasati protiv paketa ratifikacije plata izvršnog direktora Tesle Elona Muska od 56 milijardi dolara, koji je na glasanju dioničara sljedeće sedmice, nakon što ga je sud iz Delawarea ranije ove sedmice godine poništio. Fond je Teslin osmi najveći dioničar, prema podacima LSEG-a.

Muskova plata, najveća za izvršnog direktora u korporativnoj Americi, odobrena je 2018., ali je ranije ove godine sud poništio, rekavši da je iznos nepravedan prema dioničarima, nazvavši ga “nedostojnom svotom”.

Fond je rekao da cijeni “značajnu vrijednost stvorenu pod vođstvom gospodina Muska od datuma dodjele 2018. godine”. Ipak, “dalje smo zabrinuti zbog ukupne veličine nagrade, strukture s obzirom na  učinak, i nedostatak smanjenja rizika ključnih osoba”, rekao je Norges Bank Investment Management (NBIM), operater fonda.

Godine 2018. fond je glasao protiv paketa.

“Nastavićemo tražiti konstruktivan dijalog s Teslom o ovoj i drugim temama”, dodao je NBIM.

Fond, koji drži 0,98 odsto udjela u vrijednosti od 7,7 milijardi dolara, kritičar je previsokih plata izvršnih direktora.

Prošle godine glasalo je protiv više od polovine američkih paketa koji se plaćaju direktorima, po više od 20 miliona dolara, upozoravajući da nijesu u skladu sa dugoročnim stvaranjem vrijednosti dioničara.

Fond je takođe rekao da će glasati za prijedlog dioničara kojim se Tesla poziva na usvajanje politike slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja, što je pobjeda za sindikate koji žele potvrditi svoj uticaj na američkog proizvođača automobila.

Glasanje dolazi u trenutku kada se Tesla i dalje suočava sa industrijskim akcijama u Švedskoj, a njegovi mehaničari štrajkaju od 27. oktobra u jednom od najdužih radnih sporova u zemlji.

Norveški fond , koji posjeduje 1,5% svih dionica koje kotiraju na svjetskoj burzi, takođe je 2022. podržao prijedlog dioničara pozivajući Teslu da usvoji politiku zaštite radničkih prava kao što su sloboda udruživanja i kolektivno pregovaranje.

Proizvođač električnih vozila suočava se sa reakcijom sindikata i nekih  fondova u nordijskoj regiji zbog odbijanja da prihvati zahtjev svojih švedskih mehaničara za prava na kolektivno pregovaranje koja pokriva plate i druge uslove.

Fond je glasao za prenos države osnivanja proizvođača električnih vozila iz Delawarea u Teksas, glas koji je Musk tražio nakon što je sudija iz Delawaree poništio njegovu platu.

Fond je takođe rekao da će glasati za prijedlog da se Muskov mlađi brat Kimbal (51) izabere u upravni odbor Teslin. Fond je glasao za njegov izbor 2018.

Podijeli ovaj članak